Адвокати-паразити

Преди няколко дена ми трябваше адвокат, който да се занимава с бизнес право – имам няколко въпроса към такъв специалист. И тъй като нито познавам, нито съм чувал за такива хора, реших че най-добрият вариант за търсене е да отворя секцията “Yellow Pages” на местния телефонен указател на раздела Lawyers и да гледам. Какво се оказа обаче?

Секцията е с обем 63 страници. Първите 50 от тях са заети с големи (понякога с размер една цяла страница) цветни реклами на адвокатски фирми, занимаващи се предимно или само с процеси за персонални злополуки. Ако паднете от скелето на строежа по време на работа или се подхлъзнете на някой недозакован килим в офиса и си счупите крака, можете да се обадите на някоя подобна фирма и те ще преценят дали ще можете да заведете дело за персонална злополука и ще ви посъветват колко милиона долара може да изискате от ответниците. Голям процент от евентуално спечелените пари остават за кантората, естествено. И това им е мотивът да публикуват цветни реклами и да се надяват, че ако паднете, ще се нараните по-лошо, че процесът им да се нареди по-гладко. Хиени.

Терсене ми е че дори и в не много голям град като нашия този бизнес е процъфтяващ. А цените растат и заради подобни съдебни процеси – всеки икономически субект иска да се застрахова срещу големи парични присъди и предвидливо добавя по няколко цента или долара към цената на всеки продукт/услуга, които продава. И това се отразява зле на всички нас.

Иначе разделът за Бизнес адвокати се намира на 53-а страница в секцията и е с обем 2/5 от страницата. Изводите оставям на вас.

3 thoughts

 1. Хм, това от което се възмущаваш е според мен следствие от принципа за ползване на “съдебни заседатели”, които да решат кое е право и кое криво. Както има добри черти в тази практика така има и не малко лоши, но идеални неща няма.
  Относно адвокат, който се занимава с бизнес право мисля, че Петър Чемишанов точно това му е специалността (дано не се лъжа) – само, че работи във Washington DC, ще ти пратя ако искаш най-актуалния му e-mail адрес, които знам!

 2. Има един стар виц по случая:

  В. Какво са 500 адвоката на дъното на океана?
  О. Едно добро начало!

  😀

 3. @Sasho: Според мен това е повече следствие от принципа, че законите са създадени, за да се спазват, и като има нарушение, може да се почне съдебен процес независимо от това колко е логичен, или за жалост, човечен… Но както винаги съм казвал и продължавам да казвам – няма нищо идеално на този свят. Съдебната система тук работи и хората все пак имат поне някакъв респект от закона, но лошата страна е че поради такива процеси цените на доста продукти и услуги са доста по-високи отколкото трябва да бъдат…
  Иначе ми трябва адвокат, който да познава бизнес законите на Ню Йорк – и не знам Петър дали може да практикува тук. Не забравяй, че въпреки че USA е една държава, системата е доста по-различна – бизнес законът в Ню Йорк може да няма нищо общо с този в Пенсилвания (макар че си мисля, че ще са доста близки). Но винаги като става въпрос за адвокати, те съобщават в кои щати имат лиценз да практикуват. Ама ми прати мейлът на Петър, моля, че да взема да му драсна някой ред. Мерси.
  @Камен: :-D. Верно че доста често и аз се чувствам така, но понякога просто не можеш без адвокат… Но и в тази професия си има както добри хора, така и мошеници.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *