Photo Review: Opteka .42x HD2 Macro Fisheye Lens Attachment

.

Това не е обектив в истинския смисъл на думата, а само приставка за обектив. Сама по себе си приставката няма контроли (за фокусиране, вариране или бленда), а представлява оптическа система от лещи. Главното й предназначение – да намали фокусното разстояние с множител 0.42 (моят EF-S 18-55 обектив става .42х18 = 7.56 мм [което разстояние се умножава още веднъж по 1.6 заради кроп фактора на матрицата на Digital Rebel XT, така че физическото ми фокусно разстояние става 12 мм, но това е все пак малко по-малко от иначе минималните ми 28.8 мм = 18 х 1.6]). Опитвах се да си намеря сравнително евтин широкоъгълен обектив (че истинските са доста скъпи) и така попаднах на тази приставка. Тя се завинтва директно на резбата в края на стандартен обектив – там, където обикновено се завиват филтрите, но даже и да имате филтър, повечето от тях имат същата резба в отворения си край и приставката може да се завинти директно върху филтъра. В кутията, която получих, бяха самата приставка с две капачки, калъфче от изкуствена кожа и два преходника – 58-58 мм и 58-52 мм. Диаметърът на задния край на приставката е 58 мм, но с помощта на тези преходници може да се завинти и на 52 мм обектив. Изработката е японска, а гаранцията – 10 години.

.

В сайта на Амазон, а и на Оптека, се казва, че тази приставка може да се използва за ефекти тип “рибешко око” или за макроснимки. Тя наистина се състои от две части, които могат да се разделят, но аз така и не можах да измисля как да завинтя само предната част на приставката към обектива, защото резбите нещо не съвпадаха видимо. Приставката дойде без никакво упътване и така и не можах да измисля… Но засега не си давам много зор.

Със завинтената отпред приставка обективът става доста по-широкоъгълен. Аз изпробвах тази постановка на доста на снимките от калифорнийската ни ваканция миналия месец. Можах да хвана целите секвои и други такива пози. Минусите на подобна евтина ($33) техника обаче са забележими дори и от простото око на непрофесионалист като мен – частите от снимката, които се падат в краищата й, определено не са на фокус, а и цветовете в тези области са доста размити и нереални. Явно има защо широкоъгълните обективи да са толкова скъпи – чувал съм, че те компенсират тези аномалии. Но с тази приставка спокойно могат да се снимат пози с ефект “рибешко око”. Само трябва да се внимава с варирането – аз открих, че при 18 мм снимките ми се винетират при наличието на приставката.

.

Извод: евтина и непретенциозна играчка за трикови и ефектни снимки. Но нищо не може да замени хубав (и скъп) широкоъгълен обектив!

10 thoughts

 1. @Дончо: Ами чуди се засега и като се начудиш, ми кажи ;-). А ако желаеш, можеш да дойдеш на гости да пробваш приставката преди това :-).
  А иначе от наличните за нашите апарати обективи китовият EF-S 18-55 е доста широкоъгълен, евтин и свясен. Всички други широкоъгълни обективи са доста по-скъпи…

 2. @Владо: 18-55 широкоъгълен? Не съм забелязал до сега, може би защото само с този “истински” обектив съм снимал 🙂 🙂

 3. знаеш ли, има и по-евтини варианти от голямото л. например еф-с 10-22 (доста евтин в сравнение с фулфреймските батковци), или примерно сигма 10-20 (ако не се лъжа) или по-скъпата сигма хсм 12-24. имаш и 17-40л.

  тия приставки не са обективи и разкатават качеството чувствително. още повече сложени на обектив като китовия. там най-изгодно излиза една леща минус няколко диоптъра от близката оптика 🙂

 4. @george: Аз си харесах Сигмата ($460 от Amazon), но ще трябва да си събера някой и друг $$ преди да си я купя. Но засега и китовият обектив ми е достатъчен – още свиквам с някои неща.
  А приставката я купих предимно да я пробвам – помислих си, че за трийсетте долара, които похарчих да я купя, рискът си заслужава. Качеството на снимките действително се влошава (особено когато човек не внимава), но както казах и горе, поне според мен тази приставка може да се използва за някои трикови снимки при отсъствие на по-добър широкоъгълен обектив.
  А когато си купя Сигма, може да засиля тази джаджа за Дания – че и Дончо малко да си поиграе с нея ;-).

 5. (сори че се изпрати разпокъсан коментара)

  мернах че имаш и филмов еос, освен 350-то. тая сигма 10-20 или колкото беше там, както и канона 10-22 не стават за филмови и фулфрейм тела. т.е. ако искаш да се ползва с перспектива обектива ти (все някой ден ще си вземеш 5д), както и на лентовия еос, то ти трябва 17-40 на канон, или сигмата 12-24. 🙂

 6. @george: Мерси за идеята. Аз точно за това на исках този EF-S, ама не бях разследвал Sigma-та сериозно и не знаех, че и тя е само за кропната матрица. То не че е свръхфатално – аз лично си мисля, че ако ползвам обектив за кропната матрица (който да съм купил чисто нов) за 2-3 години, после ще мога да си взема голяма част от цената обратно като го пусна на eBay… Верно, губи се известна сума, но нали ще съм го ползвал. Ще трябва да погледна цените и на тези други обективи, които споменаваш :-).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *