Авторемонти…

.

Ето че завърши царството ми на притежател на нова кола, която не иска поддръжка. Преди две седмици закарах Джипа на годишен преглед. Това е кола на три години, която карам предимно аз, и съответно доста гледам да я щадя. Оставих я на едни момци да я прегледат и да ми залепят нов стикер, но те ме сюрпризираха лошо, като ми се обадиха по телефона и ми съобщиха, че колата не може да мине преглед, понеже и предните и задните спирачки били отишли и трябвало да се сменят… и ми цитираха цена $500. Аз естествено им отказах. След работа си взех колата и отидох до магазина за авточасти. 4 диска и 4 комплекта накладки ми струваха $200, плюс труда, който трябваше да дойде от мен…

Някои неща по колите предпочитам да си ги правя сам. По автосервизите цените на частите обикновено са доста над магазинските, а и монтьорите все “препоръчват” като смените някоя част, да смените и другите около нея (например ако само накладките на спирачките ви са износени, те препоръчват ей така превантивно да смените и дисковете). Цената на труда в сервизите също не е за пренебрегване – доколкото знам, в момента е между $70 и 100 на час! Спирачките са една от системите, по които все още може да се работи с помощта само на инструменти и книга – не са необходими диагностични компютри, сорс-кода за колата и такива подобни екзотики. Колеги са ме питали дали не ме е страх да оправям собствените си спирачки, но на въпроса дали знаят как точно са устроени спирачките и дали някога са ги поглеждали отблизо обикновено са ми отговаряли, че не са… Не бях се занимавал много с Джипа досега – отварял съм му предния капак два или три пъти и това е било. Даже не съм наливал течности – като се отиде в сервиз за смяна на масло, те отварят капака, проверяват нивото на течностите и ако е необходимо, ги доливат. За без пари… Купих си от магазина и подробна книга за ремонтиране на Jeep Liberty, разгледах какво трябва да се направи, запретнах ръкави и почнах!

Не знам какво казва законът на наше село за ремонтирането на коли отвън, но изпразних гаража и вкарах колата вътре – исках да работя на закрито. Свалих първата гума, махнах накладките за нула време и после ударих на камък – дискът не искаше да излезе от петте винта, които държат гумата. Взех чука и почнах да млатя – пак ядец. Нали ми беше за пръв път, все се страхувам да няма някакви трикове и ме е страх да блъскам много. След половин час чукане и никакъв резултат се отказах от тази гума. Почнах да работя следващата – но там дискът излезе след триминутно чукане. Явно ми беше по-удобно с гумите от шофьорската страна, че ми беше по-удобно да замахвам с чука. Смених спирачките и на двете гуми от шофьорската страна за по-малко от половин час. Опитах се да оправя и последната гума, но беше станало късно и след като и нейният диск не излезе, махнах с ръка и оставих двете гуми от дясната страна за следващия ден.

Когато след работа се заех пак да чукам със свежи сили, дисковете излязоха сравнително лесно. Явно разковничето се крие в многото блъскане ;-). Смених и тези спирачки, завинтих всичко и направих едно кръгче по улиците да се убедя, че колата спира… Всичко беше наред! След няколко дена закарах Джипа на преглед и мина без проблеми.

Равносметката – спестих си около $300 с цената на 3 часа труд и малко нерви. Все още съм на сметка – сега не ми плащат по 100 долара на час. Времето ми е скъпо, но понякога излиза по-изгодно да си свърша сам някои работи, с които мога да се справя. Дано сега да не трябва да пипам нищо по тази кола поне до догодина.

На снимката горе е един от задните спирачни дискове и двете накладки. Може да се види на какво е заприличал след три години каране по солените зимни пътища на Западен Ню Йорк…

3 thoughts

 1. При мен положението беше мазало (както ти обясних и по чат). Ако бяха дискове и накладки, можеше и да се пробвам самостоятелно, но:

  1) Спирачен цилиндър е бил за смяна, всъщност 2 (задните)
  2) Амортисьор (ляв)
  3) други работи, дребни, може би направими от мен.

  Нямам гараж, няма и къде да работя на пътя. Тук всичко е тясно.

  Излезе ми доста, не питай. Искам да забравя :). Хубавото е, че следващия преглед ще е след 2 години.

  И пак да кажа – очаквах подобно развитие на нещата и не се оплаквам. Когато купуваш стара кола, трябва да си готов за някои изненади. И аз бях готов. Но парите са си пари… криво е да ги даваш за не-компютърни джаджи :)..

 2. @Дончо: Lucky you… Тук прегледът е всяка година и гледат доста подробно. А да се работи по колата отвън прд блока не е работа наистина.
  Аз сега вече разбирам защо някои хора тук предпочитат да карат коли на лизинг (или с новата лизинго-подобна опция Smart Buy или както там му викат) – верно плащат постоянно месечни вноски, ама винаги карат сравнително нови коли, които на всичкото отгоре са и в гаранция, и не трябва да се разправят с и да плащат за ремонти. А да не говорим че доста от тези хора нищо не разбират от коли и зобщо не им се занимава. Но поне в USA лизингът е сравнително евтин, а ремонтите са скъпи.
  Кофти е да даваш пари не за компютърни, фото- или аудио джаджи, ДА. Ама няма начин – и от такива разходи има нужда.
  Успех с колата! Дано не се чупи повече.

 3. И да се счупи, ще я оправим :). А ако се счупи много, ще я хвърлим. Такъв е живота. Ние да сме живи и здрави, другото майната му (им!).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *