23 thoughts

 1. Изглеждаше странно, че рекламата на фирми за асистиране за лотарията не спря след слуховете, че приключват с това.

  А защо изобщо им е тази лотария, след като вече събраха данните, от които се нуждаеха?! Тъкмо им се възхищавах на умния ход, че вече вместо случайни хора ще имат по-голям капацитет да вземат специалисти, а то…

 2. @Камен: Да бе, и аз си мислех, че повече няма да дават зелени карти на имигранти тип “недоразумения”, ама нищо не беше официално. Уж четох нещо преди месеци, но явно не е било категорично.
  А какво и е на рекламата и на фирмите? Защо изобщо трябва да съществува лотарията, че да събират пари от лековерни или отчаяни хора? После спокойно биха могли да им кажат “Съжаляваме, ама не спечелихте” и никой не може да намери доказателство…

 3. “Лотарията” има смисъл за да се запази т.нар. diversity в дадено общество. Може да звучи странно, но и тези “недоразумения” имат своят принос, за да може обществото да функционира нормално.

  Например: щяхме ли да имаме пирамиди (и в САЩ, и в БГ), ако ги нямаше т.нар. “недоразумения” да се хванат?

 4. Е, то всъщност никога не е било ясно доколко са “недоразумения” хората спечелили от лотарията. Поне аз не съм чувал за някаква независима комисия, която да контролира процеса по избиране. А такава има дори и в нащто “ТОТО” (не че съм убеден, че тя е независима). Със сигурност, обаче, следят хората да имат образование, да не са осъждани и въобще да са “нормални”. При това не е един, сред спечелилилите тук, ми е казвал, че това не е никаква лотария, но никой не се е обосновавал защо така смята.

  Всъщност нямам представа за капацитета им и дали 55хил. човека са много или малко. В Щатите пустееща земя и градове колкото щеш, особено във вътрешността, а мозъци никога няма да спрат да събират.

  Колкото до фирмите, които асистират – няма лошо – щом има такива, които им се връзват.

  Едно е сигурно – в контекста на “войната с тероризма” използват данните от лотарията за картотекиране на човечеството. При това без да си мръднат пръста. Е да, направили са един недъгав PHP сайт, но това е всичко. От там нататък милиони хора с голяма прецизност осигуряват в пълнота личните си данни, прилагат снимка – своя и евентуално и на децата си.

 5. Аз не съм много съгласен че това е само метод за събиране на данни – тази лотария е съшествувала и преди да е имало война на тероризма. Conspiracy theory има много, но истината е че ако това е така, то би било много трудно това да се пази в тайна. И все пак никой никого не задължава да си подава документите… абе каквото се опитвам да кажа е че много хора имат много грешна представа за Америка. Разбира се това е мое лично мнение.

 6. Пламене – много си прав. Особено хората дето не са в Америка имат най-грешната представа :-). Но много пъти те държат да са единствено правите :-). Между другото аз също невярвам в някакви конспирации. Особенно в наши дни има толкова много начини за събиране на лични данни, че едва ли трябва да се прибягва до някаква лотария за да става това. Още повече, че хората, които са опасни и искат да влезнат в Америка – едва ли ще чакат лотарията да ги огрее :-).

 7. @Plamen Z.: Аз ли съм бил твърдял, че това е *само* метод за събиране на данни?

  Между другото някой чувал ли е за бележка, в която да пише, че информацията, която се събира не се използва за други цели освен за целите на лотарията? Аз поне такава не съм виждал, но дори и да видя вероятно съществуват нормативи (напр. Patriot act), които вземат надмощие над подобни бележки. Данните ги даваме доброволно, а те вероятно ги използват законно. За разлика от този случай аферата с подслушването на милиони граждани от Бушовата администрация е далеч по грубо вмешателство с неясна (поне за мен) законност.

 8. Аз си мисля, че лични данни от рода на трите имена, дата на раждане и адрес могат да се съберат и от хиляди други места освен от лотарията. А Пламен е прав – никой не е задължен да участва насила в нея.
  @Камен: под “недоразумения” имам предвид хора, които участват заради съседа си или нещо подобно, после идват в Щатите без да знаят и грам английски и с отношението “Аз съм най-великия на света и ви удостоявам с присъствието си тук; откъде-накъде ще ви уча скапания английски” и прочее бисери и после се скъсват да реват и да се оплакват колко е скапана страната и как в България е много по-добре, ама никой не се връща обратно. След като пряко или косвено съм общувал с доста такива екземпляри (а да не говоря Делевски колко повече такива е виждал ;-)), си мисля, че наистина е лотария, защото почти всички българи могат да представят диплома за средно образование, което е май едно от основните изисквания, ако не се лъжа.
  @Дончо: А обществото тук, както може би и ти си видял, е доста diverse – даже понякога си мисля, че повече, отколкото му е нужно…

 9. Много интересен blog! Аз сега май ще получа зелена карта за USA, та се чудя като си взема паспорта с визата, след това какви са основните неща (първи стъпки), които трябва да се направят, kогато пристигна в US. Имам предвид от гледна точка на документите 🙂 Ако знаете нещо по въпроса – драснете ред-два. Благодаря.

 10. Благодаря Владо за информацията! Изключително полезна е и много изчерпателна!

  Имам въпрос свързан с пътуването със зелена карта. Колко време мога да пребивам извън US без това да анулира зелената карта? Разбрах нещо за 6 месеца до 1 година. Все още проверявам тук-там, но не сам напълно разбрал ситуацията.

  Например: ако влеза в US на 01.01 и излеза на 01.03, до кога отново трябва на вляза в US? И изобщо как тези 6 месеца до 1 година се броят? И как е възможно най-безпроблемно да се организира това? Питам, защото работата ми е свързана с малко повече пътуване, като основната част от нея е между BG-Austria-US.

  Ще бъда много благодарен ако някой ме осветли как точно да организирам нещата така, че хем да не загубя статуса на зелената карта, хем да мога да прекарам повече време в Europe. Знам, че е малко трудно, но допускам, че не е невъзможно :). Благодаря още веднъж.

 11. @ивайло: ще напиша нов постинг за това, което съм научил или знам по въпросите за пребиваването и зелената карта… много скоро.

 12. Благодаря! Тази информация ще бъде от голяма полза.

  И един малко далечен въпрос, който сигурно в определен момент възниква – каква е ситуацията с плащането на данъците за доходи, получавани извън US? Ако получаваш някави пари по сметка сметка в България и/или например в Германия, тряба ли да ги декларираш, когато попълваш данъчните декларации у US.

  Знам, че това е малко сложен въпрос, за който е рано да се мисли, но все пак ако имаш опит и информация моля, сподели.

 13. @ивайло: И за това ще напиша един ден :-). Особено като почна да си правя скоро моите данъци и взема да се ровя в данъчни бумаги. Тогава ще напиша отделна статия.

 14. Благодаря Владо, за изчерпателната информацията за статута на зелената карта! Благодаря също за усилията в търсене на инфото. Дано помогне и на други хора!

 15. Привет на всички!

  Много добър блог, Владо, поздравления!
  Като съдържание е перфектен (поне каквото съм прегледал досега), като интерфейс единственото, което не намерих е търсачка, но пък нали има “чичко Гугъл”…
  Не знам дали тук е мястото да отбележа, но аз бях доста притеснен от идването ми в Щатите (а съм съвсем пресен – кацнахме с жена ми на 1-ви октомври) и от начина, по който ще ме посрещнат тукашните власти. Въпреки, че сам се занимавах с всичко около взимането на визата (по DV2006), имам познати, които са посредници (асистенти) в тази дейност и те ми споделиха, че щателно се разпитават новодошлите по DV в щатите. Изненада – нищо подобно. Взеха ни жълтите пликове с досиетата и след 10-ина минути (и взимане на отпечатъци) ни казаха: Welcome in The United States. Толкоз. Може би има и щателно събеседване със субекти, които им се струват подозрителни, но при нас нямаще нищо подобно. Притеснявах се и от факта, че бях дал адрес в Масачузетс, а кацнахме във Вашингтон Ди Си, но и затова никой не ни направи забележка. Направо като че ли кацнахме в Русе да речем… Ако има кой да те чака – добре, ако ли не – взимаш си кола под наем, такси или не знам си как и се оправяш – не ни разпитваха къде ще спите, къде отивате и т.н.

  Ето и нещата, които не са ми ясни:
  1. “Статусът на постоянен жител се загубва в случай че притежателят на такъв статус установи постоянно жителство в друга държава.” – Какво става в този случай с постоянното жителство, което съм имал в България, трябва ли да се съобщи на ЕСГРАОН (така се казваше май службата за състоянието на гражданите), че не живея в България?
  2. “Статусът на постоянен жител се загубва в случай че притежателят на такъв статус пропусне да подаде декларация за данък общ доход в САЩ – даже и да живее извън страната за какъвто и да е период от време.” Виждам, че ще публикуваш по-късно повече информация по въпроса, но на мен ми е любопитно по кое време на годината се подават тези декларации?
  3. Какви предимства ми дава американското гражданство пред притежанието на зелена карта в национален аспект? По-лесно ли се пътува по света с американски паспорт, от колкото със зелената карта? Защото ако е необходимо веднъж годищно да се влиза в щатите за да се поддържа статута на постоянно пребиваващ, няма смисъл да се пъне човек да си изкарва гражданство, при положение, че този му статут се запазва за неопределено дълго време при спазване на съответните условия. Не че съм се засилил да се връщам и да си седя в България, но все пак е добре човек да е наясно.
  4.Относно отсъствията – аз разбрах следното:
  до 6 месеца няма проблеми нито за статута на постоянно пребиваващ, нито за натурализацията;
  6-12 месеца – само ако имаш документ, че не си напуснал мястото, на което си живял. Тук не ми стана ясно дали това е само за да можеш да се натурализираш или въобще за да си запазиш статута на постоянно пребиваващ;
  1-2 години – само с разрешение за повторно влизане ИЛИ виза за завръщащ се жител. Може да се стигне до съд. Само че кой съд – нали се предполага, че си извън щатите? От консулството могат да изпратят документит в US предполагам… Най вероятно при такъв престой се нарушават изискванията за натирализация и броенето започва отначало.
  над 2 години – както при 1-2 години, но са необходими И двата документа – разрешение за повторно влизане И виза за завръщащ се жител. Тук също не ми стана ясно ако имаш уважителна причина да отсъстваш (например продължително боледуване) дали срока за натурализация започва да тече от начало.

  Понеже поста ми стана доста дълъг, ето синтезирано това което не ми е ясно:

  1. Трябва ли да се уведоми ЕСГРАОН или друга БГ инстанция, че не живея вече в БГ?
  2. По кое време на годината се плащат данъци?
  3. Ако е достатъчно веднъж годишно да влизаш в Щатите (да речем да покараш ски или сърф) за да си пазиш статута и той не изтича, какви предимства ти дава американското гражданство?
  4. При остъствие 6-12 месеца, дори и с необходимия документ тече ли срокът за натурализация или не?
  5. При отсъствия, по-големи от 1 година най-вероятно се “занулява” срокът за натурализация?

  П.С. Намерихме “русенското варено” – тук се подвизава под името “Boneless cooked HAM” червена опаковка, канадско производство. Другите шунки не сме пробвали, но вкусът на тази е точно копие на “русенското варено”.

 16. @Калин: Добре дошъл в USA! Мерси за дългия коментар и многото въпроси. Ще гледам да напиша някоя и друга статия и да дам отговори на всички тях. Понякога имам нужда от точно такъв род въпроси – защото като човек, живеещ тук вече девета година, съм свикнал с доста неща и въобще не се замислям за подони неща. Но като има въпроси, ще отговарям с това, което знам и съм научил :-).
  Как си с английския? Защото отговори на някои от тези въпроси може да има във връзките, които съм дал тук.

 17. Ами писмено с подходящия набор от речници се оправям, говоримо все още не мога да общувам свободно, но като цяло се оправям, така че ще погледна какво пише там. Веднага след като избистря какво става с SSN-a на жена ми и моя такъв.

 18. Да, благодаря, аз вече ги бях прегледал.
  Както вече казах, чичко Гугъл си знае работата… 🙂
  Утре (всъщност днес) ще намеря време да се обадя на ССА.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *