AutoReview: Ford Taurus

.

Когато минеш 7,000 мили с даден модел кола, придобиваш доста точна представа за това какво точно представлява тя. За мен винаги е за предпочитане когато съм си харесал даден модел кола и мисля евентуално да си го купувам, да го наема за няколко дена (ако естествено някой дава под наем точно такъв модел кола) и да го покарам на спокойствие. Не че съм се замислил да купувам Форд Таурус (изобщо не съм фен на колите с марка Форд), но мисля, че се запознах доста добре с този модел кола.

Автомобилът се вози “пълноразмерен седан” по американските определения, макар че баща ми го оприличи на лимузина ;-). Въобще не ми остана време да му погледна техническите характеристики – година на производство, модел и прочее… Бяхме заети да го караме :-). Но ето впечатленията ми вкратце:

Плюсове:

  • Колата е достатъчно голяма дори и за висок човек като мен. Главата ми не опира в тавана и имам достатъчно място да се разположа на предната седалка. Задната седалка е също доста голяма – с изненада открих, че като легна на нея, мога наистина да спя даже и по време на движение.
  • Предната седалка е цяла. Подлакътникът се вдига нагоре (за да запълни дупката между двете облегалки), а конзолата с поставките за чаши, CD-та и всякакви други такива дреболии се обръща на 180 градуса (за да запълни дупката между двете седалки). Средното място си има и колан. Минуси – там не може да се събере висок човек; губи се мястото на конзолата…
  • Двигателят е достатъчно мощен – пробвахме го по доста стръмни баири с трима възрастни плюс багаж и нито веднъж не почувствах, че не стига мощност. Разходът на гориво е около 30 мили на галон при средна скорост 65 мили в час по магистрала (7.8 литра на 100 км @ 105 км/ч), което изобщо не е зле за кола с тези размери.

Минуси:

  • Мъртвият педал (който се слага за по-удобно подпиране на левия крак на шофьора – т.е. кракът, който не върши нищо при управлениято на кола с автоматични скорости) е сложен малко по към шофьорската седалка, отколкото е трябвало. В резултат не можех да си изпъна левия крак както обикновено, а трябваше да го държа свит. Поради разположението на педалите не беше лесно да го сместя между педала за спирачката и мъртвия педал. Малка, но доста дразнеща подробност.
  • Глупав дизайн/разположение на заключалките на предните врати. Сложени са на такова място на кората на вратата, че когато шофьорът си облегне лакътя до стъклото на вратата, стърчащата пластмаса на заключалката почва да дразни.
  • Контролите за климатика не позволяват нагласянето му на подходяща температура.
  • Много евтино изглеждащ интериор – пластмаса навсякъде, кофти дизайн на врътките, вечното Фордово радио със зеления течнокристален сегментен циферблат…
  • Циферблатът на скоростомера е с доста малък диаметър и разграфен през 10 мили в час, така че не е лесно да се настрои подходящата за круз контрола скорост.

Заключение: Евтин и масов full-size седан американско производство. Не е зле докато е нов, но качеството не е повод за хвалби от страна на Форд :-(. Става за кола под наем.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *