Хроника на регистриране на автомобил в USA

Вторник, първи август.

7:30 Трябва да регистрирам минивана, че майка ми да има с какво да се придвижва наоколо. Чудя се дали да е днес или да е някой друг ден.

8:00 Решавам да свърша работата днес. Първо трябва да проверя колко допълнително пари ще излезе да го прибавя към моята застраховка.

8:10 Влязох в сайта на застрахователя си и проверих цените за промяната в полицата. Ще трябва да я закупя като си отида в офиса – за регистрацията ми трябват едни временни застрахователни карти, които доказват, че имам застраховка за тази кола. Трябва да ги представя в местния КАТ при регистрацията. Доколкото помня, при поискване от моя страна пускаха копие от тях по факса, а нямам факс в къщи.

09:00 Вече съм в офиса. Платих онлайн с кредитна карта. Оказа се, че след като закупих промяната в полицата (и още преди да съм платил – сметката за промяната ще пристигне по-късно и ще я платя след около 2-3 седмици), ми разрешават да си разпечатам копия от тези застрахователни карти директно от сайта. Sweet!

9:05 Поглеждам в сайта на DMV какво ще ми трябва за регистрацията. Ама и аз съм един… Да бях погледнал сутринта. Трябват ми шофьорската ми книжка, застрахователните карти, един попълнен формуляр (който може да се попълни и на място в офиса им), пари за регистрационната такса (но може да се плати и с кредитна карта, така че съм ОК) и документът за собственост на колата. Тюх, язък – ще трябва да ходя да го взимам от нас.

12:45 Вече съм си в къщи. Излязох през обедната почивка, за да регистрирам колата. Трябваше да мина да си взема документа за собственост.

1:06 Намирам се в мазето на кметството на наше село – там има офис на DMV. Дамата, разположена на масата до вратата, любезно ми даде формуляр за попълване и ми каза кои секции от него да попълня, след като аз й обясних каква е точно ситуацията със собствеността на въпросния миниван.

1:11 Вече чакам да си подам документите. Как пък можах да улуча точно натовареното време – от две гишета работи само едно, че май точно се сменят хората зад тях, а пред мен чака още един човек. Ще трябва да си изгубя малко време тук…

1:17 Няма ли да ми дойде редът най-накрая??

1:20 Говоря с жената зад гишето. Дадох й формуляра, едната застрахователна карта и книжката си. Тя ми поиска пари – $49 такса за две години, $20 общинска такса и $15 за двата номера. Всичко $84. Подавам й кредитна карта.

1:22 В ръката си държа документа за регистрацията – малка хартийка, която трябва да прибера в жабката заедно с втората временна регистрационна карта (истинските ще дойдат по пощата другата седмица) и един стикер с данните за регистрацията, който ще трябва да залепя на предното стъкло. Също ми връчиха и преден и заден номер, които довечера ще трябва да завинтя на минивана.

1:23 Всичко е готово. Трябваше малко да чакам, но добре, че не изгубих много време за тази елементарна, но необходима операция.


Часовете в горната хроника са толкова точни, колкото си ги спомням. Понеже и аз имам среден случай на блогит, още като започнах да обмислям процеса, в главата ми се завъртяха идеи за това как точно ще го избложа и се опитах да запомня всички времена, свързани с него.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *