PhotoReview: Комплект за почистване на оптика

Както и да пазите челните лещи на обектива си (или филтъра, който сте завинтили върху обектива), стъклените части ще се намърсят след време – от пипане, от прах или просто от невнимание – и ще трябва да бъдат почистени, защото иначе петната ще започнат да се отразяват на снимките и да развалят качеството им. Преди време бях свикнал да забърсвам челната леща или с фанелката си, или с някоя салфетка. Но това не е препоръчително – може да се окаже повече вредно, отколкото полезно. Салфетката може да остави хартиени власинки по стъклото, които ще изчистите още по-трудно (особено ако единият им край се е завъртял в някоя резба, което почти винаги може да се очаква да се случи според законите на Мърфи), а фанелката може да е мръсна или да има разни механични частици по себе си (например песъчинки), които даже могат и да издраскат стъклото. Така че се препоръчва сериозният фотограф да използва специален комплект за почистване на оптика за привеждане на обектива или филтрите си в бойна готовност.

Преди няколко дена се сдобих с такъв комплект – производство на Dynex, продава се в Best Buy за около $4. Състои се от пластмасова кутия с капак със заключалка, където се побират всичките джунджурийки, и :

 • Бутилка с течност за почистване.
 • Филцово парцалче.
 • Четка за прах.
 • Няколко хартиени салфетки в найлоново пликче.
 • Пластмасови пособия за почистване на слотове за различни видове флаш памети – Compact Flash, SD всички по-разпространени стандарти.
 • 12 клечки с памук на тях – много приличат на клечки за уши, но още не съм ги отворил да ги пробвам – в найлоново пликче.

Цялата пластмасова кутийка се побира чудесно в един от джобовете на фотораницата и може винаги да е с вас в случай на нужда – ако челната леща на обектива ви е зацапана със следи от пръсти или нещо друго. Комплектът е лесен за разнасяне и употреба и съдържа почти всичко, което ще ви е необходимо за извършване на операцията “почистване”.

2 thoughts

 1. > > Пишем от Черноморец чрез PocketIE

  И аз трябва да се обзаведа с подобен set, че сега имам едно парцалче на Canon, което няма кутийка и е податливо на външни замърсители.

  Сигурно ги има и при нас, но не съм ги търсил.

 2. Най-вероятно ги има тези комплекти и в Дания, Дончо.
  Този наистина е удобен и върши работа.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *