Разглобяване на цифров апарат Sony DSC-P5

Както бях писал преди, старият ни цифров апарат се развали. Съвсем отказа да извади обектива при включване – чувах как нещо чегърта и се мъчи, но резултатът беше нулев. Този апарат е на възраст над четири години и вече е извън гаранция, така че ремонтът щеше да струва доста скъпо. Реших, че няма какво да губя. и се въоръжих с инструменти и търпение и седнах да видя дали ще мога да го отворя, намеря повредата и евентуално оправя. Не можах да намеря инструкции никъде в интернет, така че ще се опитам да бъда полезен.

 1. Подготовка: махнете батерията и Memory Stick-а.
 2. Главният инструмент при разлобяването на апарата е малка кръстата отвертка.
 3. Четири винта от долната страна на апарата (обозначени с червени стрелки на снимката).
 4. Четири винта от горната страна на апарата (обозначени с червени стрелки на снимката).
 5. След като и осемте винтчета са отстранени, предният и задният капак се изваждат настрани като черупка. Има няколко пластмасови детайла, който завършват външния корпус на апарата.
 6. Долната пластина на апарата е захваната за електронната част с два от винтовете за корпуса и с една издатина на кръглата част, която обхваща резбата за плочката за статив. Пластината трябва внимателно да се издърпа настрани.
 7. Обръщате апарата обратно (обективът сочи надолу). Трябва да се демонтират двата LCD дисплея – винтчетата са обозначени с червени стрелки на снимката и трябва да се развият и след това дисплеите внимателно да се издърпат един по един – прикрепени са за останалата електроника и с едни скоби.
 8. Големият дисплей повдигнат. Свързан е към електрониката с лентови кабели.
 9. Обективът също е свързан с лентови кабели, които трябва да се издърпат преди да се развинти обективът от останалата част от електрониката.
 10. Задната страна на обектива със CCD матрицата
 11. Предната страна на обектива. Стрелката сочи корпуса на предавките, които се задвижват от малък електродвигател и местят елементите на обектива напред или назад.
 12. След като отворих и корпуса на предавката, намерих проблема. Вътре има четири малки пластмасови зъбни колелца, които предават въртящия момент от двигателя към обектива. Единият край на едното от тях е с много малък диаметър – дебелината на пластмасата между зъбите и отвора за оста е минимална. Точнно на това колелце му липсват три зъба.

Помнете: ако отваряте подобен цифров апарат, трябва да бъдете много внимателни и търпеливи и много да премисляте ходовете си преди да направите нещо. И ако имате друг апарат при себе си – снимайте всяка стъпка, защото после ще ви е по-лесно да си сглобите апарата обратно…

Това е засега. Не ми се търсят колелца… Подобни апарати се продават за $60-80 на eBay и не знам дали си струва да се ровя и да търся. А и нямам гаранция че апаратът ще тръгне след като съм си играл с него ;-). Но ни служи вярно четири години и 19,000 снимки!

13 thoughts

 1. Класическа дисекция. На апарат.

  Сега няма ли поне обектива да препарираш и да си го окачиш над камината 🙂 ?

 2. @Дончо: Ще видим ;-), не съм решил още…
  А иначе на теб софтуера ти се преточва в момента. Ще се пренеса в офиса и ще те намеря да ти кажа откъде да го свалиш.

 3. Ако успееш да го постегнеш, може да го ползваш за kite photography, може да ти е интересно 🙂 Така и апаратчето ще продължи “службата” си, а и за въздушна фотография не е нужно варио – може да фиксираш обектива на широкоъгълен и да снимаш въздушни пейзажи с хвърчило.
  Голяма мания е – не съм пробвал, засега само съл гледал снимки в мрежата. Ти си прецени, де 😀

 4. @turin: Мерси за идеята – не бях се замислял за нещо такова… Ама няма да стане лесно – трябва да махна всички колелца и да фиксирам обектива и после да търся дали някъде има някаква обратна връзка към процесора и да лъжа апарата. Тук близо до нас има един парк, в който редовно има ентусиасти с хвърчила, ама аз не съм вдигал хвърчило от може би 3 години – веднъж показвах на децата от задния двор 🙂

 5. Аз сега съм запален по RC самолетите. Та и при тях има мания да се закачат камери и да се снима – тука един колега е луд на тая тема. Аз поръчах един самолет преди седмица, ама нещо се губи някъде по трасето. Та мисълта ми беше, че може и да не е с хвърчило :-).

 6. @Делевски: Айде като направиш самолета може да се пробваме да съживим този апарат, да му фиксираме обектива според съветите на turin и да пробваме какво ще стане. Ама я чакайте една секунда – ами как ще снимаме? Не знам тази сапунерка да има дистанционно, а как ще натискаме бутона? Делевски, да проектираш и едно роборъка на самолета, ей 😉

 7. Все някъде трябва да има контакт, който да задейства снимането – примерно вътре в самото копче на спусъка сигурно отдолу има две пластинки, които дават контакт – ако се “хакне” там (без да се окепазява докрай корпуса и копчето, че да може някой ден да се “възстанови” като обикновен апарат…) може с жички да се “изнесе” копчето по кордата на хвърчилото до човека.
  Малко наизуст говоря, де – ама е интересно като идея. Аз отдавна съм се наканил на kite photo, голяма мания изглежда наистина.

  То не е нужно да е хвърчило, разбира се – просто така са започнали и така е станало известно май. С хвърчило си е нужно майсторство, защото ако не можеш да го управляваш, като нищо може да го забиеш с голяма скорост в земята. Ако е само хвърчило – нищо, ама като има и апарат закачен на него, си е кофти.

  Със самолет е много идейно – особено ако има една свободна ръчка от радиоуправлението. Може директно да се върже механично към копчето. А и да няма свободна, ако може да се жертва нещо от управлението на самолета..

  Чувал съм, че хората опитват и с малки балони даже 🙂 Важното е някак да се качи нависоко апаратът и да е широкоъгълен – за да няма проблеми с фокуса (при широкоъгълен обектв той така и така е в позиция “безкрайност” и всичко изглежда ок и на фокус).

  Другото сигурно е много опити и много “дебнене” за интересни атмосферни условия – примерно снимка на квартала от птичи поглед с мъгла..

 8. това нещо е жестоко правя дипломна работа на тази тема и ако знаеш колко ми трябва такъв апарат.ако случаино го прочетеш това и имаш някои такъв ми пиши

 9. @стефи: Ами имам само този апарат, който разглобих. Други излишни цифрови апарати нямам 😉

 10. Тцтцтцтцтц е не разбрах за какво им е на хората да го разглобяват.Нали има и техници 😕


  Коментарът е транслитериран от администратора. Моля пишете на кирилица!

 11. @nqkoi: Написах го защото като трябваше аз да си отварям апарата (защото е с изтекла гаранция, спря да работи и не губя нищо, ако аз си го отворя), не можах да намеря никъде подобна информация. Та ако сега някому трябва да отвори подобен апарат, може да намери инструкции тук.

 12. Здравей Владо,закупих си на старо същия фотоапарат обаче без карта и не съм сигурен дали ще работи търся си карта.

 13. @Румен: Търсѝ стари Sony Memory Stick карти – помня, че този апарат работеше с такива.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *