PhotoReview: Canon EOS Rebel G лентово тяло

Canon EOS Rebel G е лентово тяло за 35 мм фотофилм. Станах собственик на едно такова преди може би 5 години и половина, когато не се интересувах толков амного от съвременна фотография и техниката, свързана с това. Трябваше ми апарат за хубаво снимки за едно пътуване до Флорида и тогава започнах да се оглеждам. Не знам защо купих точно Канон – може би защото предишният ни малък Point-and-Shoot филмов апарат беше пак някакъв модел на Канон… не знам. Исках да си намеря тяло, което да слага дата на снимките, но нямаше такова в локалните магазини – само онлайн, а аз нямах време да чакам поръчката да пристигне. Тогава въобще и не си помислях да търся обективи, различни от китовия – апаратът дойде с EF 35-80 f/4-5.6 III обектив, който става за повечето снимки, които исках да правя. А и това беше първият ми апарат със zoom обектив, така че вече се бях зарадвал достатъчно :-).

Тялото е изработено от пластмаса и не е особено тежко. По размери е доста близко до тялото на Digital Rebel XT, но е мъничко по-широко. Въпреки това не е от големите тела и не е много удобно за фотографи с по-големи ръце. Контролите са типично Канонски и доста близки до тези на Digital Rebel XT (както може би стана ясно, този DSLR ще ми е базата за сравнение, защото снимам предимно с него и доста по-рядко с лентовото тяло). Единият от минусите е че няма отделно копче за включване и изключване, а трябва да се върти кръговият селектор на режимите, за да се изключи апарата. Режимите включват напълно автоматичен, няколко предварително определени (портрет, пейзаж, …) и всички ръчни или полуръчни режими на Канон (P, Tv, Av, M и A-DEP). Захранването на електрониката и светкавицата се осъществява от две батерии тип CR123. След като се зареди ново филмче, след затваряне на вратичката и включване апаратът превърта цялото филмче на втората вградена ос и след това с всяка снимка прибира по малко от филмчето обратно в ролката. Логично е, като се замисли човек, защото ако случайно стане нещо и се отвори задната вратичка на фотоапарата, ще се освети само частта от филма, която все още не е използвана, а направените вече снимки ще се запазят. Минусът на тази система е че апаратът винаги брои 24 пози, не повече – и ако филмчето случайно е с няколко пози по-дълго, както обикновено става, те остават неоползотворени. Но това е много малко оплакване.

Официални данни за този модел фотоапарат могат да се намерят тук.

Заключение: На фотоентусиаста никога няма да му е излишно поне едно прилично филмово тяло. И тъй като доста от производителите на фотоапарати почват да преустановяват производството на лентови тела, препоръчително е да се купи поне едно такова. Rebel G е подходящ кандидат (ако имате обективи, съвместими с Canon тела). Бърза проверка на eBay показа, че такова тяло може да се намери за под $100.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *