UPS

След дълго чудене най-накрая си инсталирах back-up UPS на основния компютър в мазето. На няколко пъти ми се е случвало захранващото напрежение мигновено да пада до стойност, при която студийният ми компютър се е рестартирал – обикновено през зимата или в разгара на лятото, когато всеки наоколо е надул климатика на пълна мощност. Миналата седмица намерих UPS, осигуряващ 5-6 минути работа на батерия, на разпродажба за $20 и си взех един, че да не губя проекти при поредното примигване на напрежението. Инсталацията беше много лесна – отвинтва се задния капак, за да се свърже акумулаторната батерия, и UPS-ът е готов за включване в стената (специално беше подчертано да се включи в контакт директно, а не през разклонител със защита или нещо подобно). Трябваше да си поиграя малко да си разплета джунглата от захранващи кабели зад компютъра и да включа само компютъра и единия монитор, защото не знам дали ще имам достатъчно мощност за захранване на втория монитор, принтера и всички други дреболийки, но те общо взето може и да угаснат – не са толкова важни. После инсталирах софтуера, който ще следи за липсата на захранващо напрежение и ще гаси компютъра при необходимост. И толкова.

Надявам се да ми се случва често да прибягвам до услугите на този UPS :-).

3 thoughts

  1. По-добре се надявай ДА НЕ ТИ СЕ СЛУЧВА ЧЕСТО да прибягваш към услугите му 😉
    Иначе се кефя, как за тази направо символична цена си се сдобил с нов и работещ UPS. Интересно, като е на разпродажба и за такава цена дали пак си има гаранция?

  2. По-добре накарай софтуера да хибернира машината при критична липса на захранване, нали не искаш да губиш проекти?

  3. @Здравко: аз точно това исках да кажа между другото – надявам се да не ми трябва често!!! А иначе UPS-ът си е чисто нов и си е в гаранция както винаги. Просто те печелят от заплесите, които ще забравят да си пратят формулярите за rebate по пощата.
    @Дончо: точно така май съм направил, но ще проверя пак :-).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *