PhotoReview: Canon ET-60 lens hood

Lens hood… И тук не знам българският термин и се опитвам да го преведа: светлоограничител. (Бел.ред. 7/16/06: Ясен ми каза българския термин – “сенник”, така че ще използвам него в статията.) Главната му цел е да предпазва челната леща на обектива от преки слънчеви лъчи и ефектите, които те могат да породят, ако паднат под правилния ъгъл – добре известните ‘слънчеви петна‘.

Сенниците могат да имат проста форма – на пресечен конус, както в случая с ЕТ-60, или сложна форма – приличат на чашката на лале (но личните ми наблюдения показват, че те са главно за скъпи обективи). Предният диаметър на конуса и дължината му зависят от фокусното разстояние на обектива, за който е предназначен сенника – телеобективите могат да понесат по-дълъг и по-тясен сенник поради стеснения си зрителен ъгъл, а при широкоъгълните обективи сенникът обикновено е доста къс и пресеченият конус е доста разширен. Задният диаметър на сенника (в края, който се прикрепя към обектива) се определя от външния диаметър на обектива. Всички обективи имат на външния си край цокъл, който служи за закрепяне на сенник или някакъв друг аксесоар. Подходящият модел сенник за всички обективи, произвеждани от Canon, може да се намери в таблицата.

Сенникът ЕТ-60 е предназначен за обектив Canon EF 75-300 f/4-5.6 III с външен диаметър 58 мм. Дължината на ЕТ-60 е 55 мм, а предният му диаметър – 85 мм. Представлява пресечен конус, изработен от пластмаса. Може да се използва и с китовия обектив, който се продава с Digital Rebel XT – Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6 II, който също има диаметър 58 мм. В този случай обаче трябва да се отчете една особеност – понеже ЕТ-60 е предвиден за телеобектив, при използване на фокусно разстояние около 18 мм сенникът влиза в зрителното поле на обектива и се получава този ефект.

Освен че предпазва обектива от слънчеви лъчи (както и от физическо съприкосновение с рамки на врати или прозорци или други предмети, в които невнимателният фотограф може да се блъсне, когато не гледа къде върви…) сенникът, поставен на обектив, носи и друго предимство – прави фотографа да изглежда все едно разбира повече, отколкото всъщност знае ;-). Бил съм свидетел как когато извадя апарата с обектива и сенника хората наоколо почват да внимават много повече да не ми влизат в кадъра когато съм се нагласил да снимам – фотографът не изглежда пълен аматьор с такъв аксесоар на апарата си.

А ако нямате достатъчно дълго отделение във фотографската си чанта – отделение, което да може да побере телеобектив с прикрепен сенник, можете да обърнете сенника на 180 градуса така че цялата конструкция да се скъси. Единственото неудобство, което поне аз видях, е че после сенникът се сваля трудно от обектива в това си обърнато състояние, защото не е лесно да се задържи частта от обектива, на която е прикрепен той. Обикновено трябва да превключа обектива на MF режим, да го завъртя до крайната точка и чак тогава да мога да сваля сенник. Другият малък минус на обектив със сенник е че ако желаете да ползвате капачката на обектива, трябва да я слагате и махате само с два пръста, навряни в сенник. Но не е толкова трудно.

Заключение: сенниците са необходим аксесоар за предпазване от преки слънчеви лъчи и за повдигане на имиджа на фотографа.

4 thoughts

  1. “сенник”, “сенник” – тъй му се вика 🙂
    готина статия, поздрави 🙂

  2. А пък сенниците с формата на лале, за които говориш, не зная дали са само за по-скъпите обективи (моят китов обектив на Pentax *istDL също е с такъв сенник) – но те са така изрязани именно за да се избегне винетирането в ъглите при по-голям зрителен ъгъл. Изрязани са така, защото обективът е кръгъл, а матрицата – правоъгълна. И в ъглите на матрицата сенникът трябва да е по-малък, за да не “влезе” в кадъра и да не винетира

  3. @turin: Мерси за превода. Аз доста от тези фотографски термини не ги знам на български – верно, снимал съм едно време като бях в България, но без всякакви такива екстри, и терминологията ми е предимно на английски…
    Иначе твърдението за по-скъпите обективи е вярно за Канон. Ама май трябваше да поясня.

  4. КАртинките наистина са хубави. Пожелавам успех на хората, които са ги правили.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *