SoundReview: SPL-8810 Sound Level Meter

Уредът за измерване на акустичното ниво на звука е важна част от живото озвучаване. Той помага на звукооператора да види в цифри колко точно е силна музиката от главните тонколони и да съобрази нивата с локалните разпоредби и закони, вида на концерта и очакваната публика. Силната музика може да причини увреждания на слуха (виж таблицата по-долу) и инженерът трябва да внимава и за това (макар че обикновено той или тя се движат с тапи за уши ;-)).

Уредът е направен от пластмаса. В единия си край има електретен микрофон с противовятърен филтър. Данните се визуализират на 1.75-инчов LCD дисплей. Уредът се захранва от една 9V батерия.

Шестте бутона за управление са разположени точно под дисплея. Големият зелен бутон е за включване и изключване. Бутонът с крушката на него включва подсветката на дисплея, за да го виждате по-добре на тъмно, но това естествено пряко рефлектира върху скоростта на разреждане на батерията. Функциите на другите четири бутона са:

  • F/S (Fast/Slow) – указва колко семпъла ще бъдат анализирани за да се определи нивото на звуковото налягане. Бързият режим ще ви позволи да видите повече динамика в децибелите и къде какви пикове се получават. Бавният режим усреднява повече семпъли и показанията се променят много по-бавно (освен ако динамиката на измервания звук не е много голяма).
  • Hi/Lo определя максимално колко децибела може да отчете уредът. В Lo режим обхватът е от 30 до 100 db, а в Hi – от 60 до 130 dB.
  • Max/Hold ще ви помогне да намерите абсолютната максимална стойност на силата на звука за даден период от време. Уредът няма да показва стойности, по-малки от максимумът, намерен до момента.
  • A/C – указва на уреда дали да използва предимно ниските честоти (C режим) или високите (A-режим) при изчисляването на силата на звука. Така инженерът може да си прави сметка дали трябва да даде още газ на усилвателя, захранващ суббасовите колони, или вече има достатъчно звук наоколо да пълни ушите на публиката.

Време за излагане на звук с определена сила преди постоянна загуба на слуха

Време за излагане на звук Сила на звука, дБ
8 часа 90 dB
6 часа 92 dB
4 часа 95 dB
3 часа 97 dB
2 часа 100 dB
1.5 часа 102 dB
1 час 105 dB
.5 часа 110 dB
по-малко от .25 часа 115 dB

[Edit] Цена: Аз купих този уред за $50 от Guitar Center. Онлайн се намира за около $70.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *