Живот в големия град

Животът в голям град също си има предимства и недостатъци.

Предимства:

 • Има много неща за правене. Големите градове са средища на всякакъв род дейности – забавни, развлекателни, културни. Почти всеки ден има нещо ново наоколо. Също така е пълно с всевъзможен род и вид заведения.
 • Може да се ходи пеша. Не ми се смейте, моля – поотвикнал съм да ходя с двата си крака и само това ми е в главата. А като живее човек в голям град, почти всичко е строено нависоко, а не нашироко, и може да се стигне от точка А до точка Б за по-малко от час и половина (като се има предвид, че и двете точки са важни за нас). В повечето случаи, когато А и Б са много далеч една от друга, има редовен градски транспорт.
 • Гледките в централната градска част (downtown) обикновено са уникални и спиращи дъха! Всеки голям град си има своя дух и архитектура. А и жителите му са различни, но си приличат…

Недостатъци:

 • Глъчката е голяма и почти никога не спира. Ню Йорк сити е известен като “Градът, който никога не спи”, но това не се отнася само за него, а за всеки по-голям мегаполис. Постоянно се носят шумове откъде ли не и ако човек е свикнал да си живее на тихо на село, се стряска в началото. На мен ми е правило впечатление и как полицейските сирени не стихват и през нощта като съм в голям град. Разликата с предградията е огромна – аз съм чувал от нашата спалня как някой минава по тротоара в полунощ, да речем – просто няма абсолютно никакви други шумове наоколо.
 • Понеже в големия град живеят много хора, а площите са ограничени (това е обикновено, но понякога си има и изключения), това означава, че ще трябва да живеете с много хора около себе си, и то постоянно. Тротоарите са почти винаги пълни през деня – всеки е тръгнал на някъде, и понякога човек трудно се разминава със себеподобните си, особено ако е излязъл в “час пик”. Не трябва да имате страх от височини, защото може да ви се случи апартаментът ви да е на 43-и етаж, а паркинг мястото ви – на 12-и (има едни небостъргачи в Чикаго, наименовани “царевиците”, които са изградени точно така – отдалеч се вижда как долните етажи са паркинги без външни стени към бездната, а отгоре има още етажи а апартаменти).
 • Пак поради наличието на много хора, струпани на едно място, и ограничението от площи за застрояване се получава така, че цените на апартаментите или къщите в по-големите градове са доста високи. Къщичка с една спалня и обща застроена площ 45 кв. м. в Сан Франциско се предлага за около $600,000…
 • Автомобилното движение е много претрупано и седянето в колата (при средна скорост на придвижване 5-10 км/ч) може да изяде доста часове от деня ви. Да не говорим, че също така се обравуват и нерви. А цената за притежаване и поддържане на кола в голям град е също много висока. Цените за паркинг в Манхатън почват от около $15 за първия половин час, с дневен максимум $35-40. Застраховките също са по-високи в големия град, защото рискът от участие в пътнотранспортно произшествие е доста по-висок. Преди няколко години трябваше една вечер да си намеря място за паркиране на 92-а улица в Манхатън и съм се въртял някъде около 20 минути преди да сколасам да намеря едно минимално място, в което успях да паркирам.
 • Трудно се отглеждат деца. Да, има някакви детски площадки, но обикновено са натикани между две високи сгради и не е ясно колко слънце стига дотам. Още е жива в главата ми една картина – опитвахме се да излезем от Манхатън и се бяхме наредили на една опашка на около една миля от входа на тунела. Тогава видяхме една майка с бебешка количка, която явно беше излязла на разходка – лавираше между колите, наредени в няколко колони по улицата, и си се разхождаше…
 • Нивото на престъпност е право пропорционално на броя на хората, живеещи на единица площ.
 • Цената на живота е доста по-висока в големия град. Да, и заплатите уж са, но процентното изражение далеч не е едно и също.

Моят извод: ако сте млад, амбициозен, несемеен и обичате силните всекидневни преживявания, опитайте се да живеете в голям град. Струва си!


Животът в предградие е описан тук.

One thought

 1. Здравейте! Хареса ми блога ви и сам заинтересован къде точно в САЩ сте живели и кой от тези градове бихте описали като най-вълнуващ. Благодаря ви предварително.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *