Американска храна: Bagel and cream cheese

Ще започна да пускам снимки и да казвам по няколко думи за някои типични американски храни, които ни харесват и употребяваме сравнително редовно. Предварително си извинявам ако ми липсва превод на български – както и с много други неща, ако не съм се занимавал с или знаел за дадено нещо в България, а съм го научил тук в Америка, най-вероятно не знам българската дума за това нещо… а и не съм сигурен дали такава изобщо съществува.

Bagel with cream cheese – геврече със сирене крема се яде основно на закуска (макар че понякога нашите деца си искат по едно такова за вечеря). Бегълът представлява малко геврече от варено тесто с минимална дупка. Има различен вкус – без добавки, яйчен, със сусам, с лук. Разрязва се на две колелца (получават се с D-образно напречно сечение), които се запичат в тостер. След това се мажат с нещо – най-често сирене крема, но някой може много да рискува отклонение от традицията и да си сложи сладко, фъстъчено масло, салам или каквото друго му дойде наум. След това половинките се залепят и бегълът се консумира :-).

Пак да се оправдая – верно всичко е въпрос на личен вкус, но ми е втръснало от приказки на емигранти тип “В България си е най-добре”, които винаги твърдят, че нямало какво да се яде в USA и че всички американски храни са боклуци. Но обикновено като ги попитам какво точно са опитали, че да твърдят това, отговорът им е “Ами нищо – тя храната не е хубава и за това не опитваме”. Не им вярвайте – намират се и много хубави и интересни неща за ядене от тази страна на океана ;-).

12 thoughts

 1. Good for you, Пейо. Предполагам се продават и в БГ (никога не съм гледал по магазините като съм си бил там) и има откъде да си купиш ;-).
  Ти да не закусваш сега??

 2. В Дънкин Донътс предлагат 3 или 4 вида бейгъли — аз обикновено си взимам крема сирене с маслини, но от време на време се радвам на пуешка шунка с маруля, краставичка и домат.

 3. Е тва бейгъл с краставица, домат и маслини ще да е точно българско изобретение :). Чакаме бейгъл със суджук и/или луканка.

  Сигурно е попадение, особено за нашия вкус. Ммм, чак ми се прияде

 4. Не знам какво става с храната в рестораните в БГ, обаче всяка година качеството и се влошава. Всяка година си ходя до БГ и тази година изобщо не ми хареса храната там. Не знам какви продукти използват обаче гозбите и почти всичко друго нямаха никакъв вкус. Ресторантите там се опитват да предлагат над 100 менюта, обаче качеството е много зле (особено по Морето). Само в един, единствен ресторант ми хареса храната – “Веселото Село” в Пловдив – невероятно прости гозби, но много вкусни. В Америка поне няма изненади, храната си е същатат от 10 години.

 5. Ооо, Тодоре, отдавна не съм те виждал тъдява. Даже и титлата не можах да ти честитя преди няколко семдици 😉

 6. Мерси, мерси, макар че вашите-Buffalo бяха достоен противник. Само феновете ви бяха единствените (от другите гостуващти отбори) които налитаха на бой като бяха в Raleigh и доста от тях опандизиха. А пък в Buffalo така блъскаха по стъклата, още малко да ги изкъртят. Хе хе. Тука изпуснах парадите, бях в БГ по време на Стенли Купата.

 7. Ъъъъ… Тодор, надявам се, че храната в САЩ е малко по-свежа от 10 годишна. Иначе не ви мърдат стомашно-чревните проблеми.
  Шегувам се, разбира се.
  А иначе по отношение на храната в България – за съжаление повечето ресторанти се опитват да “впечатляват” клиентите с километрични менюта. А по-лошото е, е самите клиенти ги търсят такива – не могат да проумеят, че ако в менюто има 10 ястия, вероятността готвачът да умее да направи добре което и да е от тях е доста по-голяма, отколкото ако в менюто има 100 ястия.
  А за предрасъдъците към непознатата кухня мога да говоря много. И северноамериканците като да са най-заблудени в това отношение. Без лоши чувства, разбира се…

 8. Аз пък след филма “Supersize me” вече не си и помислям за разни фаст фуудс..
  И Ангелата вече не я водя там – може само по изключение…
  Щото ако в Щатите е такава картинката, представям си каква е у нас…

 9. @Даниел: Най-добре е да има баланс между броя на ястията в менюто и качеството им, защото аз пък мразя да ида някъде на ресторант и менюто да е 2 страници… То ако всички ресторанти предлагат същото 20-странично меню, каква ще е разликата между тях? Само цените, уменията на готвача и понякога обстановката. Иначе си много прав за североамериканските предразсъдъци към непознатата кухня – постоянно го виждам около себе си. Имам един колега, който е толкова традиционен, че даже не иска зеленчуци в хамбургера си (резенчето домат и листото маруля) и не яде нищо с барбекю сос… Чешити всякакви.
  @Антон: то бегъла не е fast food, а нормална закуска. Моето мнение е че всичко, приемано с мярка, не е лошо за теб. Иначе е логично че ако ядеш бургери сутрин, обед и вечер 30 дена поред, ще надебелееш – все пак едно комбо в МакДоналдс е може би над 1000 калории. Като си прави човек сметка колко калории изяжда и колко изгаря, може да не се стига до крайности.

 10. Може ли да ми изпратите сайт/телефон/e-mail на заведението “Веселото село” в Пловдив?
  Кристина Шакаданова


  Коментарът е транслитериран от администратора. Моля пишете на кирилица.

 11. @Кристина: Ами аз лично нямам никакви координати на това заведение. Ако Тодор има нещо, може евентуално да го остави като коментар тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *