A/C ремонтьор (втора серия)

Явно ми се случва поне по веднъж на година климатикът в къщи да спре да работи точно през най-топлия ден на годината. Случи се онзи ден – въздухът, излизащ от шахтите в къщи, вече не беше леденостуден. Припомних си от блога какво се случи миналата година и почнах оттам. Но всичко си беше наред с контролите. Проверих бушоните – и те бяха ОК. Остана ми да почна да се разправям с топлообменника, който се намира отвън до къщата. Нямам си много понятие от това как точно работи климатикът, но знам общите положения – за компресора и големия вентилатор, който го охлажда. Свалих единия страничен панел на кубето и почнах да оглеждам схемата. Добре че две минути след това открих, че схемата на свързване е приложена от вътрешната страна на панела, който бях свалил. Нищо особено – захранващ и контролен проводник, контактор, един голям двоен кондензатор, от чийто изходи вървят жици към компресора и вентилатора. Сетих се да изключа вентилатора, че много шуми, и да пробвам дали компресорът ще тръгне изобщо. Не тръгна – като натисна контактора с ръка, го чувах да завърта и да спира след 1-2 секунди. Усъмних се, че кондензаторът е пробил или се е скапал по подобен начин. Свалих го, за да го измеря. Оказа се, че е наред. Реших, че нещо не е наред с компресора и че ще трябва да се обаждам на някоя фирма да дойде да го провери и евентуално оправи, но това е свързано с доста разходи. Реших да свържа кондензатора обратно, че поне вентилаторът да духа в къщи. И не щеш ли климатикът тръгна нормално. Явно изводите на кондензатора са били замърсени от излагането им на атмосферата и компресорът не искаше да тръгна заради това. Но можах да си го оправя сам и си записвам за в бъдеще :-).

5 thoughts

 1. Това, което ми прави голямо впечатление е, че почти всичко, което ти се трува важно и има вероятност да ти потрябва за в бъдеще си го записваш някъде. Аз също много пъти си викам, след като съм решил след много лутане някой проблем “ей това сега е много важно, дали да не си го запиша някъде…не бе, аз ще го заппомня” и лошото след време е, че остава запомнен само проблема, но не и решението…може би трябва да потърся някаква фри услуга онлайн, подобна на http://notepad.yahoo.com ама с по-добри възможности за търсене и да си записвам там нещата. Ти PALM ли ползваш?

 2. @Здравко: Ами записвам си, да. Щото най-мразим да си блъскам главата, опитвайки се да си спомня нещо, за което съм сигурен че съм го правил преди. Не ползвам ПАЛМ – имам си old-fashioned тефтер, но той е предимно за да си напомням за неща, които трябва да свърша, а не как точно да ги свърша! Знам, че има подобни услуги тип “бележник”, но не искам да добавям още сайтове към и без това попретрупания си списък с редовно посещавани места (и пароли за тях).
  А иначе като си запиша тук на публичното място, някой може да прочете или намери статията и тя да му помогне и на него/нея ;-).

 3. Леле и не си ме питал?
  Това трябва да е недоверие в силите на приятеля или пък нещо подобно….
  Майтап, бе Уили /както казва един мой любим герой/…
  Сериозно, ако имаш някакви проблеми, питай ще се опитам да помогна.

 4. @Антон: Ти си тежката артилерия. Аз си помислих да те питам, но първо реших да видя дали няма да е нещо глупаво – точно от сорта на това, което открих, Иначе знам, че и с това се занимаваш и сигурно имаш повече знания по въпроса от моята обща култура ;-).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *