Българска църква в странство

В Buffalo все още няма официална българска църква. Има един български неформален клуб, който се събира всеки месец да празнува по различни поводи, а и да позволи на хората да се съберат по български и да си поговорят. Ние не ходим на тези събирания защото там доста се пуши и очевидно не е за нас. По едно време имаше инициатива да съберем пари от българите, живеещи наоколо (които не са толкова малко – може и да има поне хиляда човека по мои много скромни изчисления) и да купим сграда, която да се използва като клуб и евентуално като църква. Само че засега от това нищо не се получи…

Българската църква в чужбина трябва да е главно духовна институция, както подобава на една църква, но също така да развива и много странични дейности – образователна, социална, взаимоспомагателна. На децата им е потребно някакво българско училище, в което да могат да учат или упражняват българския си език и да учат български обичаи и история. Църквата трябва да дава възможност на българските емигранти да могат от време на време да се съберат и да си поговорят – било ей така, или пък с повод (празнуване на Трети март, например). Към църквата може да се създаде и доброволна организация, която да подпомага новопристигнали хора в търсенето на квартира, кола или работа, или пък просто със споделяне на информация и опит, които се придобиват след няколко години живот в USA. Има много дейности, които църквата би могла да развива в помощ на българската емигрантска общност, и по по правилен и балансиран начин – така че ние, емигрантите, да помним какви сме се родили и откъде сме излезли, но това да не пречи на интеграцията ни в местното общество. Според мен няма смисъл да се затваряме в някакви такива общности, да не си показваме носа извън тях и после да се чудим защо местните хора не ни приемат или защо не сме успяли толкова, колкото сме мислели, че можем… Трябва всеки от нас да се оглежда около себе си и да взима най-добрите неща и от двете (или повечето) цивилизации, с които и имал допир. Съгласете се, че все пак е срамно да си живял 9-10 години в някоя страна, но все още не говориш местния език добре или въобще не ти е ясно защо и как местните хора вършат различни неща. Ролята на църквата е да води, да поучава и да дава светлина и пример, а не да ограничава.

Най-близката до нас българска църква е в чужбина – православният храм в Niagara Falls, Ontario, Canada. От време на време се получават електронни писма с покани за различни пикници или концерти. Не знам дали имат свещеник и редовни служби.

От няколко седмици сме се съгласили с някои от нашите български приятели-християни да работим за създаването на българска евангелска църква в Buffalo metro area. Желанието го има, нуждата също, а и доста от българите подпитват дали и кога ще стане нещо такова. Засега уредихме ползването на зала в една от местните църкви и работим по организацията на редовна служба с българско събиране след това. Да видим какво ще стане :-).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *