TiVo

Преди около 3 седмици си купих TiVo DVR box – главно за да мога да гледам Световното първенство след като се прибера от офиса през седмицата. Изследванията ми показаха, че май ще е най-добре да си купя TiVo. Така и направих. И ето какво разбрах за трите седмици, през които го ползвах редовно:

 • Много е удобно да се записват телевизионни предавания с DVR – не трябва да се търсят празни носители или записаните такива да се складират някъде след това.
 • TiVo са си сменили privacy policy към нещо малко по-добро от това, което бях чел преди 5 години. Сега събират информация за навиците на даден потребител само ако той или тя изрично заяви това.
 • Силно препоръчвам да не използвате зеленият и червеният бутон за оценяване на дадена програма (тези с палеца нагоре и надолу съответно) – това изпраща обратна връзка към TiVo и после те ви предлагат програми въз основа на статистически модели и резултатите от тези ваши гласувания, а и разни рекламни съпбщения могат да пратят. Така че аз избрах за себе си да не пипам тези бутони – все пак аз мога да преценя какво искам да гледам и какво – не.
 • TiVo DVR-а трябва да е постоянно свързан към телефонна линия – обажда се един път на ден до централата да изпрати някаква информация, която евентуално се е натрупала през деня (виж горната точка) и да свали програмата за още един ден. Приемникът пази телевизионната програма за следващите две седмици в бъдещето, така че да можете “удобно” да определяте какво да си запишете. Можете да свържете приемника и към Интернет вместо телефонната линия, но на мен не ми се иска засега.
 • Можете да прехвърляте програми, записани на хард диска на TiVo DVR-а, към видео или DVD-записвачка по аналогов път (RCA-кабели), или ако версията на софтуера ви е достатъчно нова, да прехвърляте записани програми към някой харддиск на домашната ви мрежа. Това още не съм го пробвал, защото трябва да си купя един безжичен USB Ethernet адаптер, който да включа към TiVo-то. Мога да му сложа статичен IP адрес и после да му забраня да излиза извън домашната мрежа от рутера.
 • Понеже този TiVo DVR е само записвачка, а не тунер, трябва да използвате външен приемник – в моя случай сателитния приемник на DirecTV. TiVo-то сменя каналите на приемника с помощта на един IR емитер и трябва да се уверите, че той е позициониран правилно пред IR приемника на тунера, иначе няма да може да се смени канала и ще запишете два часа детски предавания вместо някой мач, например ;-).
 • Можете да записвате едно предаване докато гледате друго записано преди това.
 • Даже и когато не записвате нищо, TiVo DVR-ът си прекарва телевизионният сигнал през REC буфер на диска, така че ако ви се наложи да върнете предаването в реално време, е възможно. За това се вижда и малко времезакъснение когато сменяте каналите на сателита директно – TiVo-то е свързано между него и телевизора и закъснението идва от буфера за запис.
 • Човек наистина се разваля като има DVR – установих за себе си, че обикновено мога да изгледам един мач в рамките на час – час и десет минути. Превъртам всички детайли, които не са важни – 15-те минути между полувремената, всеки няколко секунди, в които някой се превива по тревата и мачът е спрян, няколкото секунди за нагласяне на топката за ъглов удар или фал… Хванах се, че се опитвам да превъртам и мачове на живо, но уви, не става. То пак си има начин де – да пусна мачът да се записва и аз да почна да го гледам от 20-тата минута, ама да пусна записът от самото начало.
 • TiVo DVR има Линукс за операционна система. Но DVR софтуерът на TiVo е затворен. Направих си труда да прочета лицензионното споразумение – то гласи, че никой няма право да прави Reverse Engineering на този софтуер, но в края на краищата какво пречи да се напише друг DVR софтуер върху този Линукс, който да ползва само хардуерната платформа?
 • TiVo DVR не може да се ползва самостоятелно – човек трябва задължително да си има абонамент ($12.95 на месец + данък оборот). Преди е можело да се ползва записвачката без абонамент, но TiVo DVR 2-а серия не може.
 • Неофициалният форум с мъдри идеи за “подобряване” на TiVo DVR-а се намира тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *