PhotoReview: Canon RC-1 remote control for Digital Rebel XT

Поредната фотоджаджа, която е много полезна за снимки със семейството. Иначе този, който снима (най-вече аз), почти не се появява по снимките. Да, има самоснимачка, но някой трябва да тича, след като я е пуснал, и може неволно да бутне апарата или да стане някой друг сакатлък. И аз прецених, че няма да е зле да си вземем едно дистанционно за DSLR-а. Спрях се на модела RC-1 на Canon – $22 от Amazon. Дистанционното е доста малко (сравнение с пръста ми) и може много лесно да се скрие в ръка и да не влиза в кадър. Има два режима на работа – моментален (апаратът прави снимката в момента на натискане на кръглото копче) и закъснителен (2 секунди закъснение, така че дистанционното да може да бъде скрито). Режимите се избират от един малък трипозиционен превключвател (третият режим е “Изкл.”, така че не трябва да се притеснявате, че батериите може да се изхабят, ако някой неволно натисне и задържи кръглото копче). Апаратът трябва да се сложи на режим Таймер (Самоснимачка). Дистанционното трябва да се насочи в частта вляво от обектива (като сте застанали пред него) – там се намира четящият сензор за дистанционното. Това би създало малки проблеми при използването на по-дълги обективи и човекът с дистанционното се намира от другата страна на апарата. Ако сте насочили дистанционното правилно, след натискане на кръглото копче бялата лампа на апарата светва за около секунда (при снимане с режима на закъснение), за да потвърди командата, и после прави снимката. Дистанционното може да се ползва и при снимки от статив, но фотографът трябва да застане до апарата, а не зад него. Фокусирането и експозицията трябва да са фиксирани преди правенето на снимката с дистанционното, защото то изпраща команда само за снимане.

RC-1 идва в комплект с пластмасова поставка, през която можете да прокарате каишката за врата на Digital Rebel и така дистанционното винаги да ви е под ръка. Аз си мислех да го разквартирувам в едно от малките мрежови джобчета на фотораницата, но пробвах да го прикрепя към каишката и ми хареса как стои на нея, та затова засега го оставих там. Самото дистанционно се заключва за тази поставка и свалянето му от нея става чрез натискане на малкия червен бутон, намиращ се на едната му тясна страна.

Заключение – дребен аксесоар, който не винаги е крайно необходим, но с него е много по-удобно да се правят снимки със самоснимачка.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *