SoundReview: Pop filter

Мой опит за превод на горния термин на български: филтър против пукане. Слага се пред микрофона при записи (или озвучаване на живо) главно с цел избягване на неприятния ефект, който се чува при произнасяне на звука ‘п’ от вокалиста. Ако устата на вокалиста е близо до микрофона, звукът ‘п’ се подчертава и от ефекта на близостта (proximity effect, повишена чувствителност към ниските честоти, главно при динамични микрофони) и резултатния звук в колоните или при записа е доста неприятен.

Видове:

  1. Филтър, поставен пред микрофона
  2. Използва се главно при студийни записи с кондензаторни микрофони, поставени на стойка.

  3. Филтър, поставен на микрофона
  4. Използва се при озвучаване на живо и се поставя директно върху динамичен или кондензаторен микрофон. Помага също и когато проявата е на открито и има вятър – намалява резултатното бучене и свистене в микрофона.

  5. Импровизирани – когато сме в безизходица и нямаме някой от горните филтри под ръка, можем да импровизираме с подръчни материали:
    • Моливен – необходим е молив или предмет с подобна цилиндрична форма. Закрепя се на микрофона с ластик (може и с тиксо или подобна лепяща лента, но минусът е, че те обикновено оставят неприятни следи след употреба…), така че да минава вертикално над центъра на мембраната на микрофона. За постигане на най-добър възможен резулта, трябва да се експериментира с положението на молива.
    • Телен – филтър, поставен пред микрофона, може да се импровизира и с парче по-дебела тел и дамски чорапогащник. Ще ви помоля сами да си го представите, защото не мога да приложа снимка поради разбираеми причини ;-).

Филтрите против пукане трябва да се позиционират така, че доколкото е възможно да не пречат на вокалистите. Повишаването на чувствителността на микрофона, който е оборудван с такъв филтър, е минимално (по мои лични наблюдения), но качеството на звука е по-добро.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *