ФЭД-5

История на фотографията…

Това е първият ми личен фотоапарат.

Подарък от родителите ми за петнадесетия ми рожден ден. Все още е жив и здрав и трябва да се пробвам да направя някоя и друга снимка с него, да видя дали ще си припомня младините. Апаратът е на 20 години и нищо не му е счупено – нищо чудно, като се има предвид че е Made in USSR и братушките са го направили изключително здрав, устойчив и … тежък. Сигурно ще се намери и за него отделение във фотораницата, което обаче ще я направи по-тежка поне с кило :-). Определянето на скоростта и блендата са чисто механични. Фокусирането има cheat (въпреки че апаратът не е огледално-рефлексен) – вижда се една жълта точка във визьора, където обектът, който се опитваме да фокусираме, се вижда двоен ако не е на фокус. Апаратът разполага с механичен светломер. Пренавиването на филма след изщракването му е ръчно. Обективът му е сменяем (макар че не знам с какво) и си има истински пружинен таймер за самоснимачка. Изобщо няма батерии, които могат да свършат, или нещо друго фино, което може да се счупи. Като държите този ФЭД-5 в ръка, имате чувството, че ще можете успешно да го използвате и като средство за самозащита :-).

3 thoughts

  1. Благодаря за статията. Намерих много интересни незща за начинаещи фотогрофи като мен. Но ако може би ли поснал нещо за UV,Fluorescent,Polarizer filters.

  2. @Ивайло: Моля :-). Полека-лека ще пиша за всичките тези неща – и то това, което аз знам или съм научил. Знам и някоя друга връзка към материали за четене, но трябва да ги изровя. Как си с английския?
    Нали видя, че ако кликнеш върху “Фотография” под заглавието на постинга или отстрани в ляво, ще видиш всички статии, които съм написал по тази тема?
    Ти с какъв апарат снимаш?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *