Автодилърите: “Sooo 20-th century”

Прави ми впечатление, че нивото на технологизиране на дейността на почти всички дилъри на коли, в които съм ходил, е доста ниско. Изключение засега е само местният дилър на БМВ. Простите продавачи си имат по едно бюро, на което седят по цял ден (седят, когато не пушат отвън, а това им се случва през по-голямата част от времето, в което нямат клиенти…) – там канят клиентите си да разговарят и да им “продават” коли. На бюрото обикновено има телефон, калкулатор и няколко купчини листове. Няма нито компютър, нито каквато и да било друга съвременна техника. В повечето дилъри няма и безжичен Интернет. Та като отиде човек да си купува кола, трябва да разчита на приказките на продавачите (които гледат да ви продадат кола на всяка цена, защото си нямат твърда заплата и печелят само комисионна от продажбата) и да се уповава на честността им, но това според мен си е малко рисков процес. Забелязал съм, че в подобни старомодни дилъри почти нищо не зависи от продавача – той гледа само да ви убеди да си купите дадена кола, като когато започнете да говорите за цифри, той ви омайва с някакви обещания за такива и такива месечни вноски (като при всеки преговор става, отива до офиса на ъгъла и се връща с някакви цифри, написани на пъка на Post-It бележка…), но след като положите първите си подписи, се измита от сделката и ви оставя да се разправяте с финансовия мениджър, който най-често ви предлага съвсем различни цифри. А и зависи откъде точно ще си намерите заем и какви ще са неговите условия.

Целият този процес би бил много улеснен от наличието на по-съвременна техника. Отворена безжична мрежа (или не напълно отворена, а с парола, която продавачът ви казва), за да мога да проверявам налични коли, опции и цени онлайн. Компютър и принтер на бюрото на всеки продавач, за да можем да проверяваме цифри и да оценяваме варианти, и всичко, за което си говорим, да ми бъде давано черно на бяло в момента. Ако трябва да се консултира с шефа си, може да прави това по IM в реално време, без да се налага да се разкарва до ъгловия офис. Електронна поща, за да мога да контактувам с продавача си ясно, асинхронно и без увъртания без да се налага постоянно да му звъня по телефона и да оставям гласова поща, от която я се разбрало нещо, я не. И проче дреболии, без които поне аз не мога да си представя съвременния живот, и които биха улеснили и клиенти, и продавачи до голяма степен.

Днес ходих до дилъра на Jeep да ми сменят маслото на червената кола. И докато чаках, поисках да седна и да поговоря или с финансовия мениджър (но се оказа, че почивният му ден е точно сряда), или някой друг с повече знания и отговорност от обикновен продавач. Почаках 4 минути и едно младо момче дойде и ме покани в офиса си. Не разбрах каква точно роля изпълнява, но не беше прост продавач. Та си поговорихме с него за доста неща, защото аз се интересувах кога ще мога да видя на живо новия 2007 Compass. Той беше много учтив и любезен и ми призна, че няма как да не си променят практиките – сега почти средно грамотен човек може да изрови информация за това на каква цена дилърите купуват колите от производителя ии клиентът може да си играе с цифрите по начин, който е бил немислим преди 20 или 30 години. И ако нещо не му изнася, си излиза, отива при конкуренцията, а на всичкото отгоре може да напише отрицателно ревю за този дилър, което рано или късно всеки ще може да намери. Та човекът беше доста прям с мен, особено след като разбра, че съм чел тук и там и имам познания за доста от тяхните практики, и знам как мога да ги натискам за по-изгодни за мен условия. Те естествено може и да се откажат от сделки с мен, ама нали все пак главната им цел е да продават коли, като правят някаква печалба всеки месец (но пък никъде не е казано, че трябва да направят от мен същата печалба както от някой, който и понятие си няма що е то Интернет или edmunds.com). Единият от колегите на този момък трябва да ми подготви една справка и ми каза, че ще ме търси по телефона или ще ми оставя гласова поща – все още нямал служебна електронна поща. Казаха ми, че скоро мога да очаквам да е възможно да мога да правя почти всичко, свързано с тях, онлайн – от контактуване с продавачите до определяне на час за смяна на масло, например. Надявам се да стане по-скоро, че ми омръзна да върша някои дейности като през миналия век ;-), когато е ясно, че с неголеми първоначални инвестиции и малко разходи за поддръжка може да се привлече лоялността на много повече клиенти отколкото с дрънкането на продавачите.

Очаквам да видя промените.

2 thoughts

  1. За Jeep незнам – но това всичкото, за което говориш го има в нашия дилър на Toyota и става точно по начина, който искаш. За BMW въобще не се и съмнявам, че са “напред с материала” – то така е било винаги :-). А за Jeep – това просто обяснява, защо Toyota (а и не само те) ги мачка американските производители та пушек се вдига :-).

  2. @Делевски: Аз не мисля че това е главната причина, но май ще напиша отделен пост. Може при вас да са по-модерни дилърите, защото съм влизал в местните дилъри на Тойота и Нисан и те още си работят по стария начин – този, който описвам. За това и се възмущавам – защото съм бил на много места. Но се радвам, че работят по въпроса.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *