В търсене на DVR

Бях решил за гледането на Световното първенство да се обзаведа с DVR – защото мачовете се падат все през деня и не мога всеки ден да работя от къщи. Преди доста години съм се пробвал да записвам на видео, но не е толкова удобно, защото трябва все видеокасети да подмятам, някой да ги сменя и прочее уморителни дейности. Прецених, че с DVR ще е много по-лесно да се записват мачовете и да ги гледам по-късно, когато (и ако) имам време.

Речено-сторено. Не бях съвсем наясно с теорията за това как точно работи DVR – да, записва компресирано видео на някакъв хард диск, това е ясно. Ама може ли да го използвам без месечен абонамент, трябва ли да сключвам някакви договори, как и откъде точно мога да записвам – това не знаех. Имам един приятел, който има TiVo DVR от 5 или 6 години – от самата зора на тази технология, но тогава бях чел кофти неща за практиките на фирмата и хич не ми харесваше… Та започнах поред.

  • DirecTV – използвам сателитна телевизия от около 6 години и огично започнах от тях. Фирмата предлага няколко вида DVR-приемници. Аз си бях харесал ето този. Предимства – понеже това е всъщност сателитен приемник с вграден DVR, записът е директно от цифровия сигнал от сателита и не се губи качество, а и нямаше да трябва да мисля къде да разположа допълнително устройство на секцията в хола – просто щях да разменя сегашния си стар сателитен приемник с този DVR. Цената на месечния абонамент беше повече от приемлива – $5.99 на месец. Това изглеждаше да е много добър вариант. И после започнах да чета малките буквички на допълнителните условия. Да, приемникът ще ви излезе без пари, но само ако сте нов клиент на компанията – т.е., тепърва ще ни ставате клиент и затова ще ви дадем промоция – DVR upgrade без пари. А ако сте ни били лоялен клиент за последните 5-6 години – ами съжаляваме, но промоцията ни за клиенти като вас изтече през февруари, така че ще трябва да си платите $100 за DVR-а. А може и да имаме пак такава промоция – може би към средата на есента… Това го разбрах от уебсайта, а и от двамата човека от поддръжката на DirecTV, с които разговарях по телефона, а и веднъж ходих до BestBuy да говоря на място с някой там. Не може и не може. Другите DVR устройства се продават за повече пари и почти се бях навил да поръчвам, когато прочетох другата мизерия – с тези $100 не си купувате DVR, а придобивате правото да го ползвате докато сте клиент на DirecTV. Смените ли ги с някой друг, трябва да им върнете кутията. Замислих се още веднъж и се отказах от този вариант, въпреки че може би щеше да ми излезе най-евтин. Но понякога въпросът е принципен.
  • Местната кабелна компания – те също предлагат DVR, пак за временно ползване докато сте им клиент, но без пари. Не разбрах за всички ли е без пари или само за мен като нов клиент на кабелната компания. Месечната такса е същите $6. Дотук добре. Ама после им се обадих по телефона (че на сайта нямат цени) да ги разпитам колко пари на месец ще ми излезе пакет канали, който да е подобен на този, който получавам в момента от сателита (за около $40). За съжаление цената излезе $70… Разсъдих, че няма смисъл.
  • ReplayTV – като се ровех в сайта на CompUSA, видях разни DVR устройства на ReplayTV. Не бях чувал за тази фирма, но ми направи впечатления, че на страницата нямаше изрично записано изискване човек да е абонат на някаква услуга, че да ползва записвачката. Гледах, чеотх и си казах “Това ще бъде – не ми трябва абонаментна услуга, а само хардуера.” Запътих се към магазина да си купя един такъв DVR. За късмет попаднах на продавач, който знаеше за какво става въпрос. И той ми попари надеждите – излезе, че и ReplayTV изискват да им станете абонат срещу $12.95 + данък на месец. И отделно да си купите хардуера за $150. Отказах се и от този вариант – все пак тази фирма ми е доста по-непозната.
  • TiVo – това беше последният ми избор. Предлагаха ми DVR с възможност за запис на 80 часа видео на крайна цена $70 и $12.95 на месец. Минусът е, че входовете са само аналогови и трябва да се свърже към сателитния приемник – качеството е малко по-кофти, но се ядва… Аз не съм чак такъв маниак на гледането на телевизия.

В крайна сметка се спрях на TiVo варианта и си купих един тяхен DVR от BestBuy. Трябваше да си поиграя с него докато разбера как точно работи…

One thought

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *