Концерт на футболното игрище

Преди няколко дена ми се обадиха едни приятели с молба да наемат озвучителната ми техника – щяли да правят някакъв концерт на открито. Отдавна не бях вадил тонколоните и им отговорих положително. Концертът се оказа на футболното игрище на една от големите църкви в съседното предградие. Щяхме да ходим с Бо на сватбата на един колега вечерта, та трябваше да вместя разпъването на кабели в часовете между 12 и 3. Единият от момците дойде с един голям ван да ми помогне с пренасянето, че като озвучавам група от 7-8 човека, не мога да събера всичко само в моята кола. Стоварихме всичко на полето, на която беше направена малка сцена. Започнах да си разпъвам техниките самичък. Отне ми три часа, че и малко повече, колкото и като нищо да не е, като погледне човек. Но си е пипкава работа. Бях си направил схема на връзките предварително, но първо трябва да се извади подходящият кабел от кутията, да се свърже в единия край, да се прекара (възможно по-прикрито) докъдето трябва да стигне и да се свърже и там. Всеки път като ходя на подобен род прояви не може да се мине без проблеми – сега единият канал на единия мониторен усилвател не искаше да тръгне и двайсетина минути тичах между сцената и пулта и се опитвах да разбера къде е проблема. Накрая го оправих, но с цената на малко нерви. Определено ще трябва да си потърся човек с поне малко знания в тази област, който да идва с мен и да ми помага, че самичък ми отнема много време разпъването, а не винаги имам толкова много време преди концерт. Колоните тръгнаха от раз :-). Премерих 103 dB звуково налягане на около 30 метра от сцената – доста добро постижение на открито. Оставих разпънатата техника за озвучителя на групата, който щеше да си направи саунд-чека и да си ги озвучава. Така е още по-добре – само разпъвам колоните и ми плащат за това, без по време на изпълнения на живо да трябва да се изнервям още повече. Ще се огледам наоколо за повече такива възможности това лято – от година или две искам да си отворя страничен бизнес и да се занимавам с озвучаване на такива прояви. Мисля че имам достатъчно техника вече, а и понатрупах опит през последните няколко години. А и не на последно място – харесва ми да се занимавам с подобен род дейности :-).

Сега ще се оглеждам за някой, който евентуално би се съгласил да ми помага. Също така трябва да видя какви закрити ремаркета се продават наоколо, че да съм 100% мобилен.

Малко снимки: (клик върху снимките за по-големи)

Сцената е точно пред вратата

Колоните с усилвателите в ъгъла на сцената

Сцената отстрани

Усилвателите

Сцената с изглед към масата с пулта

7 thoughts

 1. Явно “тренировките” от Пловдив са ти помогнали. Ако бях наблизо ми се искаше и аз да се поразтъпча малко, че то се заседяхме на едно мясо. Дали имаш снимки и от самия концерт?

 2. Леле мале, тази всичката техника твоя ли е? Ами ти за 3 часа да я инсталираш пак е добре…колко ли са кабелите общо – 100?

 3. @dbsh: Да, тренировките от Пловдив определено помагат ;-). Само дето тука нямам Москвич с огромен багажник на тавана… Аз си мислех и за Нено, и за теб онзи ден. Вярно е, че не беше леко като трябваше да разпъваме всяка седмица, но после като се заседи човек на едно място и почне да позабравя, му се иска пак екшън.
  Иначе снимки от самия концерт нямам (за съжаление), понеже точно по това време бяхме с Бо на сватбата на един колега. А концертът свършил предсрочно поради кучешкия студ тази вечер и не можах да ги хвана и накрая както исках – да видя кое къде бива прибвано. Сега трябва да си отворя всички кутии и ракове и да приведа всичко в ред и готовност за следващата проява.
  @Здравко: ами моя е, да :-). Инвестиция за бъдещето… Кабелите са по-малко от 100 (май), но броят на връзките може и да надхвърля това число. Следващият път ще ги преброя!

 4. Я, да не стане работата от ИНТЕЛ на ИНСАУНД /или пък в случая АУТСАУНД/.
  Няма лошо, щом ти харесва, пък и може някой лев /пардон долар/ да се изкара.
  Гледам бая машинария си накупил – ще ти трябва примерно Jeep Commander а не Либъртинце… 🙂

 5. @Anton: Ба, то и Командер няма да стигне за всичките тези неща. Ремарке трябва, ремарке – и може и с Либъртито да го дърпам… Ще се оглеждам :-). Иначе могат да се вадят свясни парици, да – наемът за подобен род система от голяма фирма може и до $1000 на ден да стигне ;-). Така че мога да им подбивам пазара.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *