В брой, дебит или кредит?

Напоследък се улавям все повече и повече, че рядко имам повече от 10-20 долара в брой в себе си. Почти всичко наоколо може да се плати с дебитна или кредитна карта. Да, все още се срещат места (макар и доста рядко), където се приемат само пари в брой, но обикновено предпочитам да плащам с карта. Защо?

  • Парите в брой не са много удобни. Нося си портфейла навсякъде, но в него банкнотите са малцинство. Основно е пълен с всякакви карти – дебитни, кредитни, книжката ми (която също е с размер на кредитна карта) също е вътре. Там си събирам и касовите бележки – поне до деня, в който портфейлът ми е толкова набъбнал, че не ми влиза в задния джоб, и тогава си правя вътрешна ревизия и го изчиствам от ненужните късчета хартия, които се събират вътре със завидна скорост. За всяка транзакция се издаваткавоси бележки – и то не такива, каквито помня от едно време в България (размер 2х3 сантиметра), а истински чаршафи с ширина 9-10 см и дълги по 40-50 см, а понякога и повече. Едното отделение ми служи само за банкноти, а джобче за стотинки си нямам. И почва едно събиране на ресто по джобовете… Много мразя като ми излезе нещо Х долара и 9 цента, да нямам дребни и да ме напълнят с монети след това. Тук монетите са 1, 5, 10 и 25 цента. Половин- и едно-доларовите също са официални, но доста рядко срещани. Та като си напълня джобовете с ресто, все си викам “То това за другия път ще ми послужи”. Да, ама като си сменя панталона следващия ден и пак нямам нищо по джобовете. А и няма да ви разправям колко не обичам като си пусна панталона в пералнята, после цялата да се раздрънка отвътре като завърти разни забравени по джобовете монети. Та използването на пари в брой ми е доста неудобно и го правя само за съвсем дребни покупки, въпреки че на над 90% от местата няма да откажат да сложиш сметка от $4.24 на кредитна карта. Обикновено $20 на седмица ми стигат за дреболии като 2-3 обяда, ако ми трябват марки от пощата и други подобни съвсем минимални разходи – освен ако няма нещо непредвидено, разбира се.
  • Дебитна карта – ползва се само за теглене на кеш от банкомат, по веднъж или два пъти на седмица. Понеже заплатата ми бива превеждана директно по разплащателната ми сметка, изобщо не виждам парите, та като ни потрябва кеш, теглим от банкомат, че не ми се разправя да ходя на гише през работно време. Да, на касите в почти всички магазини приемат и дебитни карти, но трябва човек да си въвежда ПИН-а и това въобще не ми харесва. Има и друг проблем, макар че тук това се случва доста по-рядко – ако някой ти задигне картата, може да ти източи наличните пари от сметката и после за теб остава да пиеш една студена вода, защото банката не е отговорна за тях, доколкото знам.
  • Кредитна карта – това ми е предпочитаният метод на разплащане почти за всичко. Не се занимавам с ресто, имам месечна разпечатка на това къде и кога какво точно съм похарчил, ако ме интересува, банките дават гаранции, че ако някой пазарува нелегално с моята карта, аз съм отговорен само за първите $50, а другите загуби се поемат от банката. Освен това в днешната конкурентна среда почти не съществува кредитна карта, която не носи на притежателя си разни облаги – от 1% върнати пари кеш до 5% върху всичките ти харчове, които се събират за нова кола. Така че всичко, което похарча през даден месец, ми връша малко пари обратно. И главната уловка на кредитните карти – ако месечните разходи се изплатят напълно в гратисния период, не се начислява никаква лихва. Само дето човек трябва да внимава. Има и още нещо, което може би не е известно на повечето хора – понеже операторите на кредитно-картовите операции (Visa и MasterCard, например) начисляват 7-8% такса върху всяка транзакция с дадена карта, всички цени в магазините включват тази такса независимо дали плащате в брой или не. И ако броите банкноти на касата, търговецът печели доста повече от тази операция, т.е. прибира си по-голяма печалба от вашите пари. А това не ми е много приятно ;-). Имам няколко кредитни карти, но една от тях се използва за основните месечни разходи, и тази система ми се струва много удобна и практична.

5 thoughts

  1. “…Да, на касите в почти всички магазини приемат и дебитни карти, но трябва човек да си въвежда ПИН-а…”
    Прости за невежеството, но с кредитните карти как се плаща без ПИН? Тук, в БГ почти няма още кредитни, пък и да има с тях май все още не може да се плаща в магазин…

  2. според мен въпроса не е в това дали картата е кредитна или дебитна а в това какъв стандарт потдържа. Аз имам карта VISA, с която пазарувам в Интернет. Тя не е кредитна, но като плащам в някой магазин с нея (наистина малко магазини ги поддържат за съжаление,обикновено са скъпите магазини в централните части на големите градове, ужасен бях когато разбрах, че Метро и Била в БГ не ги поддържат…), та като се плаща с нея не се въвежда ПИН, както с дебитните карти т.е. както с тези които поддържат Борика. За сметка на това имам 2 кредитни на Транскарт и на Дайнърс клуб, в които има определен кредитен лимит, но пък се плаща и тегли само след въвеждане на ПИН. Абе системата тук в БГ явно не е много уточнена още…

  3. @zdravko: Що да е невежество? Питаш и ти отговарям ;-). Тук като плащаш в магазин с дебитна карта, ти искат ПИН, защото плащаш с твои, налични пари, които имаш в разплащателната си сметка, към която е вързана дебитната карта. Отговорността за наличните пари е твоя и ти искат ПИН като доказателство, че не си задигнал нечия дебитна карта и точиш нечия сметка. Като плащаш с кредитна карта обаче, парите не са твои, а са “заети” от банката, която те кредитира. Отговорността за разплащането е на банката (а тя после си търси налични пари от теб, когато месецът свърши и трябва да си платиш сумата, която си заел от нея). При плащане с кредитна карта на ПОС-терминал не трябва да въвеждаш ПИН, а само да се подпишеш на касовата бележка (копие от която остава и за магазина) и с това доказваш, че ти си изхарчил тези пари и се задължаваш да ги платиш на банката-издател на кредитната карта когато дойде време за това.

  4. Забравил си да кажеш, че и с дебитната карта можеш да плащаш като с кредитна, т.е. без пин а с подпис. Обикновенно в магазините тук те питат “Дебит или кредит” и ти си решаваш. Номера е такъв, че в някой магазини цената за ранзакцията ако е дебит я поемаш ти, затова там казваш “кредит” и транзакцията минава като кредит. По принцип тук никой неможе да направи разлика картата дебитна ли е или кредитна освен ако не я види – на нея си пише, но само по номера няма как – в нета всички минават за кредитни :-).

  5. Ами забравил съм да кажа защото този вариант никога не съм го използвал – да плащам с дебитна карта като с кредитна. Както споменах и по-горе, дебитната карта ми служи само за теглене на кеш от банкомат и нищо повече.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *