За живота в предградията

Къде е по-добре да се живее? В центъра на голям град, в предградие или направо в някое село?

Преди да изложа личното си мнение, трябва май да уточня някои детайли за вас, които не ме познавате лично. Първите 27 години от живота си живях в къща на самия център на Пловдив – на около 3 минути път пеша от Партийния дом. Вярно е, че Пловдив не може да се сравнява с Ню Йорк, но все пак съм живял в голям град. След това се преместихме в USA, където сменихме 2 квартири и после се нанесохме в къща – все в предградия от по-градски тип. Така че гледната ми точка е на човек, живеещ в Америка. Доста от нещата обаче са общи и приложими и в България. Всеки вариант си има и предимства, и недостатъци, така че всички ние си претегляме плюсовете и минусите и решаваме къде се чувстваме най-добре (а също и какво точно можем да си позволим ;-)).

Предградие

Предградията, поне в американския смисъл на думата, са отделни градчета, села или друг вид малко населено място. Аз под предградие от градски тип (suburb) разбирам населено място със средна гъстота на къщите, с добре развита инфраструктура, широки улици и доста обществени и търговски сгради в допълнение към жилищните, които съставляват може би 60-70% от сградите в подобен род предградие. Не се намира много далеч от центъра на големия град, чието предградие е – да речем 10-25 мили – и заедно със съседните предградия образува нещо като пояс около града. Целият този конгломерат от населени места е познат под името metro area – Chicago metro area например обхваща площ от над 28,000 квадратни километра (справка тук). Предградията варират много като тип строителство, цени на къщите в него и качество на живота. Пак всичко зависи от това какво точно търси човек.

Предимства:

  • Тишина и спокойствие – обикновено няма да чуете гръмки музики по малките часове. Хората, избиращи да живеят по предградия, обикновено са по-улегнали и спокойни. Но всяко правило си има изключения все пак…
  • Гъстотата на населението не е много голяма. Като тръгнем да вървим по тротоарите, се поздравяваме с редките пешеходци като в българските планини – “Добър ден.” “Добър ден.” ;-). Инфраструктурата е добре изградена и винаги можете да заведете децата да поиграят на някой детски кът без да трябва да чакат ред да се спуснат по пързалките например.
  • Парцелите обикновено са големи и има доволно разстояние между къщите – не трябва непременно да чувате с какво се занимава съседът ви в хола си. Задните дворове също са норма и ако имате деца, можете да инсталирате комплект люлки или басейн.
  • Ако искате да притежавате по-голям двор (няколко декара) без да сте съвсем на село, това е реално постижимо в предградие. Само не трябва да се забравя, че дворът си иска поддръжка.
  • Ако живеете на по-малка уличка без много автомобилно движене, децата могат да играят отпред или даже да карат колела по улицата без особени опасности.
  • Не трябва да си държите колата на улицата, понеже всяка къща си има driveway – бетонирано/асфалтирано пространство пред гаража, където могат да се паркират няколко коли.

Недостатъци:

  • Понякога е прекалено тихо и спокойно, та чак скучно…
  • Почти никъде не може да се отиде без кола (или в краен случай – с колело). Ако питате някой кога ще мине рейсът, почват да гледат в календар вместо в разписание – градският транспорт не е много позната екстра по подобен род предградия. Те обикновено са зонирани – в жилищните зони има предимно къщи, магазините са в търговските зони, а понякога тук-таме се срещат фирмички в отделни сгради – това са индустриалните зони. Та понятието “местен минимаркет” придобива звученето “отивам с колата до супера, който е на две мили”.
  • Всички кабели (електричество, кабелна ТВ, телефон) са прекарани по стълбове, и от тях до всяка къща.

Много може да се изпише по въпроса какво точно е влиянието на предградията върху околната среда. Както всичко друго на този свят си има и плюсове, и минуси. Да, предградията заемат повече площ, че повечето къщи са не по-високи от два етажа, но пък от друга страна го няма вавилонското стълпотворение на хора и всички проблеми, което то носи със себе си. Но когато всички сме внимателни и обръщаме внимание върху задълженията си към останалата част на обществото и околната среда, обстановката не е катастрофална.


За живота в големия град и селото ще напиша отделен пост.

4 thoughts

  1. И аз съм определено ЗА живота в предградие. Особено човек ако има деца е много по-добре и по-спокойно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *