PhotoReview: Canon 200EG фотографска раница

До скоро имахме една фоточанта за през рамо, в която с малко фантазия се събираха видеокамерата, Канонското лентово тяло с обектива, закачен за него, и цифровият апарат, плюс разни дребни аксесоари по страничните джобчета. Но откакто купих DSLR и почнах да придобивам и други обективи за него, тази чанта започва да става доста безполезна. Реших да търся фотораница, в която да мога да подслоня всичко, свързано с фотографията. Така старата чанта може да служи само за видеокамерата. Не мислех, че в момента ми трябва такава раница с отделение за лаптоп – раницата за лаптопа в момента с пълна с какви ли не допълнителни джаджи (а и фирмата ми я даде, така че не трябваше да се ръся аз). Прочетох доста ревюта и постинги онлайн и почнах да се оглеждам да видя какво предлагат търговците. И така попаднах на тази фото-раница Canon 200EG.

Раницата е направена от полиестер и найлон в черно и маслинено. Размерът й е точно какъвто аз търсех – нито много голям, нито много малък. Циповете изглеждат добре, но определено не са от най-скъпите. Покрити са с отделни ивици материал, така че раницата не би трябвало да пропуска дъжд. Презрамките са доста широки (5 см при рамената) и са добре подплатени. Има закопчаващ се “колан” за кръста и закопчалка, която държи двете презрамки заедно. Логото на Канон се вижда отдалеч.

Фотораницата има следните отделения:

 • Главно – там е мястото за апарати и обективи. Отвътре е облицовано с велкро и преградките може много лесно да се разместват. Но иначе си седят на място – защото аз много мразя велкро, което не държи добре.
 • Две мрежести джобчета с цип на вътрешната страна на капака (тази, която затваря главното отделение). Подходящи за плоски аксесоари – книжки, кабели, флаш памети в калъфчета.
 • Голямо отделение от външната страна на главния капак – затваря се с цип по целия външен ръб. В него има две отделни джобчета с ластик, в които може да се държат батерии, зареждачки за батерии или филмчета.
 • Малко отделение от външната страна на главния капак – пада се върху голямото, затваря се с цип водоравно. Подходящо е за дреболии.
 • Две странични джобчета с капаци с велкро от двете страни на раницата – доста са малки, но можете да си сложите ключовете в едно от тях, например.
 • Ластична “паяжина” върху главния капак – можете да сложите нещо по-обемисто там и да го пристегнете с ластиците.
 • Две каишки за прикрепяне на статив на дъното на раницата.
 • Още две каишки – по една от всяка страна на раницата (над страничните джобчета). Можете да закрепите допълнителни джунджурии да се веят там.

В момента съм събрал в раницата две тела (Digital Rebel XT и EOS Rebel G), трите си налични обектива (28-55, 35-80, 75-300), зареждачката за батерии, книжката на DSLR-а, две флаш-карти (CompactFlash) в калъфчета и няколко резервни филмчета за лентовото тяло. Закачам статива на дънните каишки когато си мисля, че може да ми потрябва. Освен това обикновено добавям лични дреболии като излизам на поход само с тази раница (и не си нося раницата за лаптопа, където им е мястото обикновено) – портфейл, ключове, шише вода… В неделя обикаляхме 2-3 часа Ниагарския водопад и аз носих тази раница на гръб през цялото време – удобна е за дълго носене. Може да поеме още доста неща – нося я полупразна в момента (главно защото нямам достатъчно фотографски неща да й напълня всичките джобчета и отделения).

Купих тази раница от Amazon за $37. Много изгодна сделка ;-). Надявам се да ме издържи поне година-две и после може би ще потърся по-голяма раница с отделение и за лаптоп…

Още снимки:


Малкото отделение на капака и ластичната “паяжина”:

Голямото отделение в капака:

Мрежестите джобчета над главното отделение:

Главното отделение с фототехниката в него:

Раницата и техниката, която нося в нея:

Налична фотографска материална база ;-):

Каишките за статив:

6 thoughts

 1. Много примамливо изглежда, особено така подготвена и окомплектована 🙂 Добре си се “подготвил” – след дългия зуум, сега и раница 🙂 Честито и много и хубави снимки!

 2. Не е лоша! Да си я ползваш със здраве.
  При мен основния проблем е, че на поход (дълъг) се носи 100+20 литровата раница и тя не е пригодена за Канон :).
  Засега проблема се разрешава с фоточантата през рамо, но е малко неудобно (а знаеш колко е ВАЖНО да е удобно закаченото на тебе, когато ходиш 6+ часа в планината).

  Ще мисля, най-вероятно ще реша проблема тази година, като откажа ВСИЧКИ походи над 4 часа!

 3. Предполагам че живеещ в щатите, защото раничката(от линка който си дал) не се доставя до БГ.
  Ако греша, моля те опиши с две думи процедурата по поръчването и плащането от България.

  Хайде, и със здраве да си я ползваш!

 4. Да, живея в Щатите. Жалко че не доставят до БГ – иначе цената е много примамлива. Трябва да мисля не може ли да се организира нещо и как това ще влияе на цената на подобни стоки франко БГ…

 5. @Дончо – недей да отказваш походите над 4 часа. Вместо това си използвай фоточантата за през рамо, но си я преметни през голямата раница, така че да не я носиш на рамото си. Трябва май да ти изпратя малко снимков материал за това как едно време аз си закачах ФЕД-а на раницата като ходехме по балкани – верно беше само един апарат в кожен калъф, но и в твоя случай съм сигурен че ще работи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *