Ник колоездач

Днес Ник за първи път се пусна да кара колелото си без допълнителните колела отзад. Тръгна от първия път и веднага почна да се справя доста добре – явно беше узрял за това действие. Аз не исках да го насилвам – трябваше да е сигурен в себе си първо и да види, че не е нищо много сложно и че той може да го направи. Покарахме малко по тротоарите около къщи – т.е. той караше, а аз тичах около него да го похвана в случай на нужда. Нямаше много нужда, но детето още не е много сигурно по завоите и при спиране. Но това си идва с практиката. Ще гледам да го извеждам редовно да си затвърдява знанията.

И един трик, който ми беше казан от един приятел: като учите дете да кара колело само с две гуми, спаднете задната гума наполовина или на 2/3 – така че да си има въздух в нея, но контактната й площ с пътната настилка да се увеличи и максималната скорост на колелото да спадне малко. По-удобно е за детето.

2 thoughts

  1. Ние се научихме от два месеца и сега Аги кара като бясна, всяка минута иска да кара колело.
    При нея номера беше, че огънах помощните колела малко нагоре и и казах да кара така, че да не чува шум от помощните колела /те са пластмасови/. Така, че за два дена тя свикна да пази равновесие. Най-трудно и беше да потегля, защото беше свикнала да се обляга на помощните и тогава да натиска педала, обаче и това научихме….

  2. Браво на Аги! Значи като се видим в БГ някой ден, ще ходим да караме колелета заедно 😉
    Той и Ник още свиква с потеглянето, защото все още тръгва с педалите в горна и долна точка, а не по средата, да му е по-лесно, но практиката ще го научи. Но тук времето вече е хубаво и ще излизаме по-честичко да караме.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *