PhotoReview: Canon EF 75-300mm f/4-5.6 III телеобектив

Имах си обектив за близко снимане и универсален обектив (повече инфо тук). Нямах си телеобектив или zoom lens, както е популярен на английски. От две седмици се заглеждах по магазини и сайтове с надежда да открия нещо свясно, но не много скъпо. Изтървах един Sigma 55-200 – беше разпродаден докато го видя. И след това видях този Канон 75-300 в BestBuy. Беше на разпродажба, а аз имах и едни купони за отстъпки за този уикенд. Почудих се известно време и реших да го взема. Стигнах до извода, че засега ще е по-добре да купувам EF обективи на Канон, за да мога да ги ползвам и със старото си лентово тяло.

Обективът е евтин (може би най-евтиният обектив на Канон, предлаган на пазара) и съответно има малко недостатъци поради ниската си цена. Според познавачи автоматичният му фокус е бавен, работи зле при слаба светлина и изкривявал някои черти – така и не разбрах при какви точно условия. Моето мнение е, че този обектив е доста свясен, особено на крайната цена, която платих за него (приблизително $176 след всички отстъпки). Може би мнението ми се дължи отчасти и на факта, че никога не съм държал в ръцете си висококачествен (и скъп) обектив – но някой ден може и това да стане. Теглото му е доста малко, но на 300 мм става доста дългичък и трябва да свикна да го държа – макар че в това положение ще е най-добре да се снима от статив, защото иначе ръцете ми треперят… Лека-полека се уча.

Ето някои снимки на обектива и някоя и друга снимка, правена с него:


Bo

Боряна

Nick

Ник

Flames

Пламъци

Canon 75-300

Канон EF 75-300 (@75 мм)

Canon 75-300

Канон EF 75-300 (@300 мм) на лентово тяло Canon EOS Rebel G

5 thoughts

  1. И аз имам такъв и единственото, което ме дразни (на тоя етап от фотографското ми развитие) е адски бавния фокус. Е, разбира се, сравнявам го с USM обективи, но…

  2. @Oga Draco: хм, да – бавно си фокусира. Вчера снимах с него почти цял ден и се забелязва този му минус. Но който се дразни, може да си фокусира ръчно ;-).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *