А какво е всъщност чалгата?

Като бяхме на българската сватба преди две седмици се бях замислил какво е всъщност чалгата. Визирах предимно народната музика – как да определим дали дадена песен се квалифицира като чалга, поп-фолк или просто народна музика? Инструментите в доста случаи са едни и същи – ако говорим за модерните аранжименти на класически народни песни, изсвирени с акордеон, саксофон, бас-китара и комплект барабани. Една от големите разлики е текста – аз поне бих определил като чалга всичко, което е с вулгарен текст. Старите народни песни, поне така, както аз ги помня, имат далеч по-смислени думи – и макар че в някои случаи любовните трепети на девойка от планинско село в средата на XIX век биха останали неразбрани от днешното поколение младежи, това не ги прави излишни, нали? Стилът на дадена песен също се определя в голяма степен и от ритъма й – всичко, което кара хората да подскачат, да щракат с пръсти и да се кълчотят в някакъв кючек си е чалга за мен. И между другото миналата седмица чух и една кубинска чалга – някакво парче, което в момента било много модерно по дискотеките из Маями. Слушаш – пеят на испански, но не може да не си помислиш, че това е най-новото от поредната поп-фолк бомба в България. Явно за някои неща не съществуват граници.

Моето определение за музикална чалга би било “всякаква музика с ритъм ала кючек и не особено смислен текст, най-вероятно пиперлив или направо вулгарен, от която не можеш да научиш нищо смислено; времето, прекарано с такава музика за фон (и най-често в компания), се губи неусетно.” Съгласен съм, че понякога мозъкът ни иска малко да си отпочине и да се позанимава с консумиране на някакъв род “забавления”, но те може да са мъничко по-смислени, а и да няма простотии в тях. Но всеки си има различна гледна точка.

Добре че си имам доста CD-та с класическа българска народна музика!

8 thoughts

 1. На тслата дръжката,
  как влезе мъжката,
  на тслата дръжката

  Какво имаш против въжделенията на невинната душица, измислила горния изключително съдържателен текст?

  Иначе чалгата се продава, защото в България пазарът е свободен, т.е. защото има търсене. Чалготеките са пълни, простотията се излива през прозорците и другите им отвърстия.

 2. Щом нещо се търси и е доходоносно, занимаването с него е рентабилно. Поредният боклук, който прави друг боклук богат…

 3. много просто определение до което съм стигнал с времето: чалгата е отражение на българската народопсихология, начин на мислене и поведение – много точно и правилно отражение…

 4. Аз съм силно ЗА пазарна икономика, така че ако подобен род музика се харесва и се продава, явно се търси – което е жалко. А аз вечно се питам дали чалгата е отражението на народопсихологията, или психологията се формира от чалгата, ама то си става един такъв затворен магически кръг – чак класика. Лошото е че не виждам как и кога ще се излезе от него, че като чета онлайн излиянията на млади чалга-фенове, чак ми призлява. То бива наивност, ама чак пък толкова :-(.

 5. Значи брат ми, още като се появи чалгата май успя да класифицира ритъма за да се познава лесно – такта е нещо като трат-та-та-трат-та-та- и т. н. Така, че ако се подчинява на този модел, почти сигурно е чалга – За справка виж по-горе ” На т’слата држката” – не съм сбъркал правописа така се пее.

 6. чалгата с просташките текстове вече не е чалга, нарича се ретро-фолк.

  чуй нещо от последното десетилетие и ще направиш разликата

 7. @nname: Не, благодаря – няма да слушам нищо подобно, колкото и да се е променила тази “музика” в последните години.
  Радвам се, че живея далеч от чалга…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *