SoundReview: ARTcessories HeadTAP усилвател за слушалки

Този усилвател за слушалки е пасивно устройство с вход за свързване към краен усилвател и изход за слушалки. Потенциометърът за силата на звука регулира нивото на слушалките. Резисторите в кутийката поддържат изходния импеданс на HeadTAP достатъчно висок, че да предпазват слушалките, и предпазват усилвателя от прекалено нисък входен (за него) товарен импеданс. Има два 1/4-инчови стерео жака за вход от усилвател (свързани са паралелно, така че няколко такива кутийки могат да се накачат верижно една за друга и да се захранват само от един усилвател), два 1/4-инчови жака за слушалки, врътка за силата на звука и едно копче моно/стерео. Захранване няма – нито от батерия, нито от токоизправител – но не е необходимо. Кутията е направена от дебела метална ламарина – не е много тежка (317 грама), но изглежда здрава и солидна.

Основно купих този слушалков усилвател да го пробваме за мониторни слушалки на сцената в църквата – почваме да се оглеждаме от кои мониторни колони може да се отървем, че да намалим нивото на джнагъра на сцената, и за това който от музикантите може и иска (и съществува техническа възможност – отделен микс) свири със слушалки. До сцената стигат линейни нива за мониторните говорители (те са с вградени усилватели), така че за да можем да ги ползваме за слушалки, ни трябват няколко слушалкови усилватели. Още не съм пробвал този HeadTAP на сцената, но тази седмица ще го тествам и там. Иначе в къщи го прекарах през следните тестове:

  • Захранен директно от линейните изходи (RCA) на един CD-плейър.
  • Захранен от линеен изход (Main OUT) на цифров смесителен пулт, към който пуснах цифров сигнал от същия този CD-плейър.
  • Захранен директно от изхода на слушалки на CD-плейъра.
  • Референтният ми сигнал идваше директно от изхода за слушалки на CD-плейъра.
  • Използвани слушалки – студийни AudioTechnica ATH-D40.

Придобих чувството, че HeadTAP-а малко подтиска ниските честоти. Иначе нивото му на усилване не е огромно (но все пак не могат да стават чудеса – не може да има фактическо усилване без външно захранване), но е добро като за тест в студиото. Не знам дали ще е достатъчен за един чифт слушалки на сцената, но ще го пробвам в събота и ще добавя послепис в този постинг.

А при цена $40 мисля че този усилвател си заслужава парите. Приложенията му са малко ограничени, но има къде да го използвате.

ARTcessories HeadTAP

One thought

  1. Е, как усилва, като няма външно захранване 🙂 ? Да не би да е със скрити батерии някъде?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *