Baby shower

Днес Бо беше канена на един baby shower. Нямам подходящ превод на български на тази дума. Една наша приятелка чака бебе след около два месеца. Преди да се роди бебето, някой обикновено организира този baby shower – бъдещата майка кани близките си приятелки да празнуват с нея, а те носят подаръци за детето. Така младото семейство събира някои необходими за отглеждането на бебето неща – чаршафчета, бутилчици, играчки, колички и какво ли още не… Ако ще ходите на такова събитие, препоръчително е да се взимат gift receipts от магазина, особено ако купувате дрехи – може да не са познали пола на бебето и няма да е добре да натрупат розови дрешки, пък после да се роди момче например.

Имам смътни спомени от едно време от България, че не било хубаво да се купуват неща за бебе преди да се е родило, че да не било урочасано, ама това са суеверия и отживелици. Какво става тогава – точно след раждането човек трябва да ходи да търси и да пазарува необходими бебешки дрешки и други неща. Но тук не виждам толкова суеверия и поверия. Но може би защото не се оглеждам толкова, а и не са на всяка крачка…

2 thoughts

  1. Реших да напиша коментар. (да се опиша аз съм на Иван Пантушев жена му от техническия)
    1 Много е хубав блога ви
    2 Вече ги няма суеверията, обикновенно сега в България когато някой е имал 2 деца, после дава всичките дрешки на друг близък за бебето.
    Може да звучи странно, но доста неща в България се променят за добро. Като се започне от ползването на дрешки за бебета и помагането между комшии, мине се през това, че да се видиш с някой не значи да се напиеш. Имаше по-рано едно такова мислене да имам, защото и комшията го има, сега е да имам, защото ми трябва. Може би за промените помагат и хората, който се връщат от чужбина и тези, който пишат блогове като вашият.

  2. Здрасти, Ваня. Мерси че се обаждаш :-).
    Радвам се да чуя, че България се променя. Понеже вече толкова години сме далеч, работя предимно със спомени. Но е добре като има промяна – особено за млади хора като нас.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *