Отворен въпрос: Creative Commons

За познавачите на Creative Commons лиценза и за юристите: имам един превод на книга, който съм правил преди около 15 години. Нямам доказателства, че аз съм го правил, освен моето знание за това, както и потвърждението на още може би двама човека. Този превод е бил публикуван по доста български BBS-и и сайтове. Има ли чалъм сега да го обявя с Creative Commons лиценз или не? Питам, защото знам че например когато се кандидатства за патент в Щатите, има изисквания изобретението, с което се кандидатства, да не е било публично известно преди това.

Благодаря предварително.

4 thoughts

 1. Не, няма проблем да го публикуваш. Даже публикацията е най-добрата защита, защото когато си го “крил” атакуващата страна може да оспорва момента на създаването (от когато възникват правата), а когато си го публикувал то доказателство. В САЩ има и процедура за регистрация, но тя не е решаваща за възникването на правата, а по-скоро служи за облекчаване на доказването.

  Остава проблема с авторските права в/у оригиналното произведение, защото превода се явява производно нему.

  Вероятно имаш въпроси и моля не се притеснявай да питаш и на пощата, зашото вероятно през работната седмица няма да се сетя да видя и тук.

 2. Пътеводител на Галактическия стопаджия?
  Не знам дали в България някой се съобразява с лицензи, права и прочие.

 3. @Антон: Хм да, за същия превод става въпрос. Знам, че в БГ лицензите и правата са все още по-скоро екзотика – и точно поради това се оглеждам да видя как може законно да се правят нещата така че всички да са доволни.
  @Пейо: Ще погледна правата на оригиналната книга, но си мисля, че ще са (c)…

 4. Значи има си закон и прочие необходими неща за защита на интелектуалната собственост /нали се сещаш, че майка ми и Дафито това работят…./ ама ако реално трябва да си потърсиш правата и да спреш някого дето ти ползва марка, ноу-хау и т. н. работата става мазало. Много тромаво, неефективно и с много кинти за разни такси и пр.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *