30 години Хор на пловдивските момчета “Стефка Благоева”

Един от моите приятели днес ми спомена по Скайп, че вечерта в Пловдив щял да се проведе концерт по повод 30-годишнината на Хора на Пловдивските момчета. Аз изкарах в него към 8 години. Помня как през 1996-а празнувахме 20-годишнината с един концерт в Профсъюзния Дом и как телевизията нещо огелпи заснемането на началото на самия концерт, така че след като приключихме с бисовете и овациите, същата тази Стефка Благоева, която тогава беше главен художествен ръководител, се изправи пред ръкопляскащата зала и заяви “Моля ви, нека повторим пак началото на концерта заради телевизията.” И си излязохме момчетата от сцената и пак влязохме с бодри стъпки. А залата продължаваше да ръкопляска ;-). Какво ли е било този път? Сигурно пак незабравими спомени за присъстващите.

Осемте години, които изкарах в юношеската формация (защото бях голям балък да се откажа от пеене в този хор, когато бях четвърти клас и бях приет, и после изпуснах най-славните години), са свързани с много спомени. И доста пътувания – до Португалия, до Швеция, до СССР, тук-там из България. С това, което научих за пеенето от всичките ни ръководители – Стефка, Теодосия, Велина, Аврам, Деси, Юлия. И с много приятели – Антон и Владо Ночеви, Аспарух, Рашко, Пенков, Гънков, Сашо Казанджиев, Петър Чемишанов, Пешо и Борко, Венци и Николай, Съни, Станьо, Бойко, Венко, Славчо Кмета, Велизар. Брат ми Евгений също беше част от хора. Не мога да си спомня всички имена във вълнението си сега – простете ми. Благодаря на всички за приятните преживявания и емоции. И обещавам че скоро ще си преровя снимките да видя какво ми е останало и ще увековеча някои от историите с Хора на момчетата за поколенията!

Новината и малко информация за хора.

25 thoughts

 1. На 18. 06. 2006, 30 годишнина на Хора на Пловдивските Момчета “Стефка Благоева” – Беше нещо велико!! Много хора дойдоха – Пухи, Серопа /пя на две песни като солист/, Гришата Табаков, Иво Пифа Атанасов, Иво Гибона Христов, Станимир, много от първите с които започнахме и които май не познаваш – Станьо Закълвито, Борето Гладичев, Ангел Джамбов, Кольо Христозов, Любака от големите близнаци, защото дойде по-късно в хора, много от по-малките /на времето за нас бяха такива/ – Гошо Настев, Павката Бандилов, Плинша, Кристи, – на Гошо Куртев брат му, много други…
  Много не дойдоха – Чефо Ангелов, Юри, Кринката, Гошо Куртев и брат ми не можа…..
  Обаче пяхме и ревахме с Милка, Досито беше, Жана Белева, Юлия, Тошо Горинов. След концерта напълнихме една кръчма в стария град и седяхме до 4-5 часа. Сега съм направо гроги. Ще взема диск има запис, гледахме се във фото галерията, показвах на Ангелата къде сме по снимките от 80-86 година и т. н. Сега не мога да опиша всичко направо има толкова неща – спомени, турнета, лагери, разговори, и всичко си спомняме…

 2. Много съжалявам, че не можах да съм там, Анто. Представям си какво е било – как не само хорът на сцената е пеел, а цялата зала! Имам спомени от 20-годишнината, но тогава бях на сцената ;-).

  А още от снощи само ми се върти в главата “Важна тайна съобщавам”!!!! Ех, спомени.


  Много те моля да видим как може до мен да стигне някой и друг материал. Ама направо утре ще те търся по телефона – дано те хвана.

 3. Антоне, видяли са те към 5:45 сутринта, на 19 май 2006г., да пееш революционни песни пред блока. Тогава се чудех, кой ли е този, дето толкова рано се е разпял, а тя каква била работата 🙂

 4. и аз имам много добри спомени от това време – около 11 години изкарах в хора: 1980 – 1991. Радвам се за този период от живота си защото като се замисля тогава ми се е оформила голяма част от ценносната система и начина ми на мислене. Ще се радвам ако има сайт със снимки от различните години да мога да го разгледам и да сложа някои, които имам.

 5. Здравейте, искаме да Ви уведомим за новия сайт на хора – http://plovdivboyschoir.com . Скоро ще бъде завършен напълно с много снимки и материали, някои от които и от 30 годишния юбилей 🙂

 6. @plovdivboyschoir: На мен също ми се намира някоя и друга снимка – черно-бели от турнето в Португалия през 1990-а и две или три цветни от пътуването до Швеция през 1993-а. Ако ви интересуват, може да се разберем как да ви ги препратя за публикация.

 7. Владко,
  Момчето, което всъщност хоства сайта е в Холандия, на техен фирмен сървър. Касва се Сашо Касабов ако не се лъжа. А пък домейна съм го платил за две години. Трябва също да го пуснем в търсачките, както и да блокираме още някоя друга вариация на името.
  Ако можеш пусни името в максимум търсачки /така и ти ще помогнеш на момчетата/. Аз от тук засега проверявам, обаче предлагат пускане 90% в български /не че няма да го направя/ и един google само. Така, че от USA ще е по лесно.
  Скоро ще ти пусна писъмце. Поздрави на Бо, Ник, Вик и теб.

 8. P. S. Виж в сайта графа музика – има много хубави изпълнения на “Тебе поем” и др. Не са от нашето време – по-нови са, обаче предизвикват много спомени.

 9. Антоне,
  Аз днес щях да ти звъня по телефона (още преди да съм прочел коментарите ти), но отидохме до водопада следобед и не можах 🙁 Но може да ти звънна през седмицата да се чуем набързо.
  Колко плати за домейна за 2 години и с кой регистратор? Ще взема да пусна и постинг да обсъдим какви други имена може да блокираме…
  Ще видя какво мога да направя за търсачките.
  До скоро и мерси за поздравите.

 10. Видях, че все пак са свалили песните от сайта. Решили сме с цел подпомагане на хора да продаваме дисковете и други неща – например костюми, диск с турнето в Белгия 82, Гърция 83, Франция 86. Дай FTP ще ти кача някои песни.
  За домейна платих 33 лева за две години виж host.bg. Междувременно се оказа, че едно от малките момчета работи като програмен администратор там – Славик. Не знам дали си го спомняш, той май е руснак. Ще гледам да вляза във връзка да видим с какво може да помогне. А пък за име мислех за plovdivboys, plovdivchoir, нещо такова. Мисля, че според условията можем да паркираме до 5 домейна за даден хост.

 11. Ех, какви времена бяха. спомените са страхотни.
  Поздрави на вси4ки от риб4о или мизерника, както бях у4тиво нари4ан от юношите!

 12. Аз съм в хора от първата репетиция през 75 година, доведе ме Светла Тошкова, която беше пианистка за кратко в началото. Без съмнение участието в хора допринесе за изгражането на всички нас.
  Онзи ден бях със синовете си на Коледния концерт в Археологическия музей – видяхме се (и се познахме) с Милка, Беба, Горинов. Сигурно от 20 години не бях ходил на наш концерт (пуста чужбина). Къде мога да кача снимки от концерта?

 13. @Кръстьо: Официалният сайт на хора е на адрес plovdivboyschoir.com – виж дали там ще можеш да качиш някоя и друга снимка… Ако няма тази възможност, имам канал (през Антон Ночев) евентуално да стигна до администратора на сайта. Успех!

 14. @Кръстьо: А може евентуално и тук да сложа някоя и друга снимка от концерта, ако нямаш нищо против ;-)…

 15. Нещо не виждам връзка за upload нито на твоя сайт, нито на този на хора.

  Мога да ги пратя по email, ако ми дадеш адрес 😉

 16. Момчета…моля ви да изпращате снимки и предложения за развитието на Хора на моята поща или на пощата на Хора,тъй като аз поддържам връзка с модератора на сайта …Антон е много зает и има по-важни задачи в управлението на Хора!
  РИБ4О,ако си о6те в Мюнхен,обади ми се ,да ти кажа на коя дата с Хора 6те бъдем там…..ако искаш да се видим…
  e-mail:portato@abv.bg
  Кръстин Настев

 17. гоогле ме доведе на тази страница и забелязах, че новият сайт на хора е доста обсъждан. а относно него: хостнат е безвъзмездно на един от “моите” сървъри (в момента rita.tophost.bg). Респективно нека благодарим още веднъж на Антон за дарението под формата на домейн име 😉
  Обещавам и скоро да кача някаква формичка за качване на снимки след като виждам, че има желание 🙂
  а след толкова многото коментари тук – може би и някакво форумче. всичко зависи само от свободното ми време, което… хич го няма 😉

  Поздрави.
  Алекс

 18. @Кръстин: Кръстьо ми прати няколко снимки, които пребивават на ФТП сайта ми. Ще ти пусна на мейла име и парола за да ги източиш направо от там.
  @Алекс: Да, няма да е зле да може да се качват снимки на сайта на хора. Не че и аз не мога да качвам тук, ама по-добре ще стоят на сайта на хора.

 19. здравейте пркятели
  и аз както всички вас съм много благодарен за всичките години
  и концерти и безброй преживявания които преминахме заедно
  дълбоки благодарности на целия състав,
  хаим бенбасат

 20. Здравейте. За жалост не съм имал щастието да пея в хора – но това пречи да се наслаждавам на прекрасната музика и гласове на момчетата. Искам и тук да изкажа благодарност на Крастин за това ,че отговаря на е-майлите ми и така успявам да следя кога хора ще има изяви. Има какво да се желае от сайта – а хора заслужава повече внимание в световен мащаб, не само в България. Само няколко клипчета в YouTube и официалния сайт може би не са достатъчни. Антон споменава , че има някакви материали които могат да се продават за да се подпомогне хора- но за тях за първи път прочетах в този блог – може ли да ми дадете повече информация ?

  Поздрави,
  Георги

 21. @Георги: Аз нищо не знам за материали за продан, а не виждам нищо и в официалния сайт. Ще се опитам да говоря с Антон тези дни и да напиша нещо в блога относно това.

 22. Благодаря за отговора Владо.
  С нетърпение чакам резултата. Аз се надявам да се срещна с Крастин другата седмица ( обещал ми е едно двд). Тези дни говорих с много хора и всички са на мнение че хора има нужда от малко повече публичност – защото е ( и предполагам винаги е бил) един от най-добрите в Европа и света по принцип . Незнам дали си имал възможноста да чуеш солиста в момента – гласовите му данни са просто невероятни .

 23. и аз съм бил във този хор през 86-89 г бил съм във хора със кръстин настев някой ако си ме спомня да пише

 24. Здравейте приятели и съученици ;)!
  83-88 музикална паралелка в Г.Димитров. За кратко време май бях и солист в хора. Ех спомени спомени…незабравимо! Имам 2 снимки от тогава. Къде мога да ги изпратя за да бъдат достъпни в интернет. Ако разполагате също с такива ще се радвам ако ми изпратите на filip.ivan.ivanov@abv.bg

  Поздрави на всички

  Филип Иванов

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *