BMW Test Drive

Миналата събота ходихме до местния дилър на BMW да пробваме някоя и друга кола – отдавна не съм карал BMW, а след някой и друг месец май се очертава купуване на нова кола и сега сме почнали да се оглеждаме. По принцип се бяхме разбрали с Нели да й оставим децата и да идем двамата с Бо, но не стана, понеже щяхме вечерта да ги оставяме да спят там заради българската сватба, на която бяхме поканени, и направо отидохме четиримата. Бях си уредил среща с единия от продавачите и знаех кого да търся.

Първо пробвахме едно 325xi с ръчни скорости. Бях забравил колко са малки отвътре нормалните седани трета серия. Като дръпнах шофьорската седалка назад, Ник (който беше седнал зад мен) почна да протестира, че му било тясно. Вътрешното обзавеждане не е нищо особено – пак си е пластмаса. Колата върви добре, но не е нещо съвършено различно от това, на което съм свикнал – двигателят си е напълно нормален, 6-цилиндров, 215 конски сили. Колата е лека, но с 4 човека вътре като че ли натежава малко. Установих, че не съм забравил напълно как се кара автомобил с ръчни скорости. Направихме едно кръгче около квартала и се върнахме.

Исках от любопитство да седна и в пета серия BMW, но човекът ни убеди да го покараме и такова – 525i. Отвътре колата е доста по-широка, но пак не ми направи впечатление да е супер луксозна. Явно седмата серия е с повече лукс. За жалост имаха петица само с автоматични скорости. Не знам аз ли не намерих правилния режим на трансмисията, но изобщо не ми хареса как вози – малко като тролей. Потвърждава ми се старото правило че BMW трябва да се кара с ръчни скорости. Иначе имаше доста екстрички, но и цената беше приятна – $55,000. Бо също направи едно кръгче и като че ли й хареса :-).

Като се върнахме, Бо и децата отидоха да обядват, а аз седнах с продавача да си поговорим за финансови условия и прочее. Едно от хубавите неща е че човек може да си оборудва кола от уеб-сайта на BMW USA с точно каквито опции си иска и после да си я поръча срещу $500 депозит. После след 6 до 8 седмици колата се доставя от Мюнхен до дилъра и отивате да си я вземете. Отстъпките за трета и пета серия се движат между 500 и 1000 долара. Другото хубаво нещо при този дилър е че имат отворена безжична мрежа, към която можах да се свържа, така че да говорим с продавача за неща, които бих могъл да проверя в реално време. Системата не е като в други дилъри за коли, в които съм бил – там като говорите с продавача и трябва да се спрете на някаква цифра, продавачът отива при шефовете си и се връща от там със сумата на евентуалната ви месечна вноска, написана на хвърчащо листче. Не виждате нито лихвен процент, нито каквото и да е било друго. При BMW продавачът си има компютър и принтер и като говорите за дадени финансови параметри, той веднага ви прави разпечатка и ви показва как е стигнал до цифрите, които ви предлага. Супер система – много ми харесва. Аз както винаги си бях отворил една Екселска таблица, с която да си смятам месечната вноска с вградената формула, и видях разлика още при първите сметки. Но продавачът веднага ми каза, че той е включил сумата за данък оборот (8.75%), която също е част от сделката, към сумата за заема. Когато и аз я добавих, цифрите съвпаднаха до цент. На това му викам честно и почтено отношение. Само се чудя защо всички дилъри не работят по тази система. Но може да в бъдеще и това да стане.

Аз още в началото казах на човека, че просто оглеждам коли, а смятам да купувам няколко месеца по-късно, така че той не ме натискаше много да си купя кола още същия ден. Много са отворени да ти предложат каквото искаш BMW да покараш за проба – ако бях поискал и някое 760Li, сигурно и него щяха да ми дадат, въпреки че цената му почва от около $118,000. Само ми копираха шофьорската книжка и после не е проблем да ти дадат каквото поискаш… Винаги съм се чудел как и защо, ама това не е мой проблем.

Продължавам да се оглеждам какво се предлага на автомобилния пазар и да си правя сметки…

6 thoughts

 1. Принципно по коли не си падам кой-знае колко.
  Но ми е останал мерак от преди да имам някога BMW. В Дания обаче това няма да се случи.

  Пожелавам да вземеш правилното решение, без значение какво ще е то :)!

 2. Брей, и в УСА-то ли искат все да премятат купувача? Не че тука има дори екселски таблици по магазините, ама винаги сам си смятам цените , щото примерно за кредит ако ги слушаш рекламите “горките” банки някак си спастрят с лихви между 0 и 0.5% годишно….

 3. А-а-а що не видиш някоя А4 куатро, смятам ще ти хареса и трансмисията хич не е като на тролей, има си типтроник и т. н. Е не е особено широко отзад, но със сигурност е по-добре от БМВ-то.
  Пък и новия дизаин на екстериора го бива, макар, че аз си харесвавм предишния модел, а пък Дафито вика че новия е по-гот.

 4. Аз няма да давам коментар, щото съм пристрастен, та чак болен :-). Ма ти си знаеш де :-).

 5. @Антон: Ти хубава идея ми даваш – трябва да ида да погледна. Само дето има някакви несъответствия при А4 май 😉 – в БГ ми се стори доста голяма кола, а тук като съм сядал в Аудито на един приятел ми се стори много малка. Възможно ли е купетата да са различни ???
  @Делевски: Знам те теб, да :-).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *