Българска виза?!?

Истински случай от преди няколко години с един приятел, български гражданин, пребиваващ в чужбина:

Представете си, че срокът на валидност на българския ви паспорт е изтекъл. Като съвестен поданик на Републиката, подавате молба в съответното българско посолство. Като съвестни изпълнители на законите на Република България, те ви уведомяват, че сте длъжен да им предадете стария си български паспорт, ако в него няма валидни визи. Предавате си паспорта, получавате си новия и се разделяте по живо по здраво. Да, ама не, както викаше едно време Петко Бочаров :-).

След няколко месеца си се прибирате в България. Служителят на Паспортен Контрол на летище София върти паспорта ви насам-натам, сумти, чуди се, и накрая гордо ви запитва “А вие виза за България имате ли?” Вие почвате да се чудите защо ви е виза, след като сте български гражданин, и задавете наивно въпроса. “Ами аз не виждам да сте напускали страната някога – нямате изходен печат в паспорта си!” Вие продължавате да опитвате: “Ама господине, вадих си нов паспорт в чужбина и ми взеха стария, за това нямам печат. Не трябва ли да ме пуснете да вляза в страната без такива въпроси и проблеми!” И това ви е грешката – всички държавни служители знаят и могат много добре да изпълняват поверените им задължения и хич, ама хич не обичат разни младежи да им дават акъл. “Абе ти пък какъв си, че да ми казваш аз какво да правя?!? Я с куфарчетата ей там при митничаря за обстойна проверка. Ти като живееш в чужбина, да не си мислиш че си много велик?”

Поуката – винаги можете да бъдете прецакани по закон :-(. Особено ако сте логични и изразявате мнението си. С казармени термини на това му се вика “гонка по устав”. Просто законите са написани кьопаво. Но се надявам, че нещата лека-полека се променят!

4 thoughts

  1. Аз вече не се надявам! Чакам да ме убедят с реални действия и отлики.
    Ама ще има да чакам…

  2. Не знам твоят случай от преди колко години е, но същото се случи на зет ми преди три седмици на влизане в BG…

  3. Аз съм стигнал до един основен жизнено важен извод – колкото по- малко общо нещо имаш с държавата наречена България толкова по- добре – тук под държава имам предвид държавните институции.
    Един радиоводещ много добре беше се изразил: “България е най-красивата страна и най-лошата държава на света….”

  4. А чухте ли за най новата глупост – за да се поднови български паспорт в чужбина, апликанта трябва лично да се яви в консулството. Значи аз ще трябва да си взема ваканция, ще купя 4 билета of Florida do Вашингтон, ще наема хотел, etc. за да може моето семейство да си поднови БГ паспортите… разбира се ако закъснея със подновяването ме чака глоба. За сетен път се убеждавам че не искам да имам нищо общо с България повече – няма и да ми стъпи крака повече там. Sorry tche puskam postinga na latinica, no convertera ne raboti dneska for some reason.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *