Цветница (Palm Sunday)

1 И като се приближиха до Ерусалим и дойдоха във Витфагия при Елеонския хълм, тогава Исус изпрати двама ученици и рече им:

2 Идете в селото, което е насреща ви; и веднага ще намерите вързана ослица и осле с нея; отвържете ги и докарайте ми ги.

3 И ако някой ви рече нещо, кажете: На Господа трябват; и веднага ще ги изпрати.

4 А това стана за да се сбъдне реченото от пророка, който казва:

5 “Речете на Сионовата дъщеря: Ето, твоят Цар иде при тебе,

Кротък, и възседнал на осел, и на осле, рожба на ослица.”

6 И тъй учениците отидоха та сториха както им заръча Исус:

7 докараха ослицата и ослето и намятаха на тях дрехите си; и Той възседна върху тях.

8 А по-голямата част от множеството напостлаха дрехите си по пътя; други пък сечаха клони от дърветата и постилаха ги по пътя.

9 А множествата, които вървяха пред Него, и които идваха подире, викаха, казвайки: Осана на Давидовия Син! Благословен който иде в Господнето име! Осана във висините!

10 И когато влезе в Ерусалим, целият град се раздвижи; и казваха: Кой е тоя?

11 А народът казваше: Той е пророкът, Исус, който е от Назарет Галилейски.

Евангелие от Матея, 21:1-11

Това е историята на утрешния празник според Библията. В България е известен като Цветница или Връбница, тук му викат Палмова Неделя (Palm Sunday) – заради всичките цветя и палмови клонки, настлани от тълпите по пътя за Ерусалим. По пътя, по който Исус Христос е влязъл в града да прекара последната седмица от живота си и накрая да умре за нашите грехове!

Идва Великден. И нека през тази седмица да се замислим поне малко защо този ден е велик. Не е заради яйцата, козунаците, великденския заек или каквато и да е друга традиция. А заради саможертвата и всичко, започващо с нея.

2 thoughts

  1. Поздравявам те друже, ти знаеш какво е Цветница, наистина мнооого малко хора са наясно какво се е случило на този ден … но защо така с една седмица по-рано? Цветница беше вчера?

  2. Защото в USA Цветница беше на 8-и април тази година. Аз празнувам с датата на празниците в страната, която живея.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *