SoundReview: Hartke A70 bass amp

Hartke A70 Bass Amp Идеалният бас усилвател, с който бих свирил, трябва да отговаря на следните изисквания:

  • Да е с добро качество, но цената му да не е свръхвисока.
  • Да има достатъчно мощност че да може да се използва на сцена за свирене на живо с група.
  • Да е достатъчно лек и компактен, че да може лесно да се разнася по репетиции (и да се побира в колата). По възможност да има само една дръжка.
  • Да е само едно парче, т.е. усилвателят и говорителят да са в един корпус, но да има възможност да се използват и поотделно.
  • Да може да бъде използвам и в мониторно положение без да трябва да се използва допълнителна стойка.
  • Да има изход за слушалки за репетиране в мазето късно вечерта.
  • По възможност да има и линеен стерео вход за директно включване на CD Player за плейбек.

Първо отидох да проверя какво се предлага в местния Guitar Center. Общо взето нищо впечатляващо. Малките и евтини (в диапазона на $200) бас усилватели бяха крайно неподходящи – говорителите им бяха 8- или 10-инчови и звукът от ниската B струна на петструнен бас беше незадоволителен. Имаха и хубави усилватели, естествено, но бяха или много скъпи или много обемисти и тежки, или и двете заедно :-). Почнах да проверявам онлайн. И намерих този Hartke усилвател на sweetwater.com. Бях чувал за бас-техниката на тази фирма като качествена и с хубав и характерен звук. Разгледах различните модели и се спрях на A70 – 70W бас-усилвател с един 12-инчов говорител с алуминиева мембрана.

Оказа се, че този усилвател отговаря на изискванията ми. Усилвателното стъпало и говорителят са поместени в един корпус, който е проектиран да седи или изправен (като истински усилвател за сцена) или наклонен към музиканта – в ролята на монитор за звука на инструмента. Изходът от усилвателя е 1/4-инчов моно-жак, който е свързан с кабел към говорителя, т.е. говорителят може да се изключва. Има си изход за слушалки и вход за CD. Тон-контролите включват врътки за нискочестотен и високочестотен филтри, 7-лентов графичен еквалайзер, контрол за нивото на лимитера и врътка за изходното ниво. Усилвателят има два входа – пасивен и активен. На задния панел има линеен изход на XLR конектор (за изпращане на сигнал от усилвателя към FOH система) и два жака за примка за ефекти (effects loop). Захранването е със стандартен IEC power кабел. Отдолу има гумени крачета и за двете положения на корпуса. Продуктът е произведен в Китай.

Звукът от този усилвател е точно това, което търсех – плътен и характерен. 70-те вата определено позволяват използването му даже и на по-шумна сцена – мога да се чувам като съм застанал точно до комплекта с барабани, и то без да трябва много да усилвам звука от бас-китарата или от стъпалото. Разнасянето му е лесно – тези само 20 килограма. Единственият ми проблем при транспортиране е че трябва да мисля на коя точно страна трябва да го облегна в багажника на колата, защото формата му спомага за лесното му обръщане при рязко тръгване, спиране или завои.

Ако трябва да заключа с едно изречение – усилвателят е много добър за ценовия си клас и напълно си заслужава парите. Смятам даже и в църквата да свиря с него (а не с голямото 700-ватово Peavey…).

Front Amp Panel

Предният панел на усилвателя.

Rear Amp Panel

Задният панел на усилвателя. Виждат се изходът за колоната, линейният изход и бас-рефлектора на самата колона.

Hartke A70 Bass Amp on the floor

Усилвателят в положение “монитор за баскитариста”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *