SoundReview: Hartke A70 bass amp

Posted by Владо on April 7, 2006

Hartke A70 Bass Amp Идеалният бас усилвател, с който бих свирил, трябва да отговаря на следните изисквания:

  • Да е с добро качество, но цената му да не е свръхвисока.
  • Да има достатъчно мощност че да може да се използва на сцена за свирене на живо с група.
  • Да е достатъчно лек и компактен, че да може лесно да се разнася по репетиции (и да се побира в колата). По възможност да има само една дръжка.
  • Да е само едно парче, т.е. усилвателят и говорителят да са в един корпус, но да има възможност да се използват и поотделно.
  • Да може да бъде използвам и в мониторно положение без да трябва да се използва допълнителна стойка.
  • Да има изход за слушалки за репетиране в мазето късно вечерта.
  • По възможност да има и линеен стерео вход за директно включване на CD Player за плейбек.

Първо отидох да проверя какво се предлага в местния Guitar Center. Общо взето нищо впечатляващо. Малките и евтини (в диапазона на $200) бас усилватели бяха крайно неподходящи – говорителите им бяха 8- или 10-инчови и звукът от ниската B струна на петструнен бас беше незадоволителен. Имаха и хубави усилватели, естествено, но бяха или много скъпи или много обемисти и тежки, или и двете заедно :-). Почнах да проверявам онлайн. И намерих този Hartke усилвател на sweetwater.com. Бях чувал за бас-техниката на тази фирма като качествена и с хубав и характерен звук. Разгледах различните модели и се спрях на A70 – 70W бас-усилвател с един 12-инчов говорител с алуминиева мембрана.

Оказа се, че този усилвател отговаря на изискванията ми. Усилвателното стъпало и говорителят са поместени в един корпус, който е проектиран да седи или изправен (като истински усилвател за сцена) или наклонен към музиканта – в ролята на монитор за звука на инструмента. Изходът от усилвателя е 1/4-инчов моно-жак, който е свързан с кабел към говорителя, т.е. говорителят може да се изключва. Има си изход за слушалки и вход за CD. Тон-контролите включват врътки за нискочестотен и високочестотен филтри, 7-лентов графичен еквалайзер, контрол за нивото на лимитера и врътка за изходното ниво. Усилвателят има два входа – пасивен и активен. На задния панел има линеен изход на XLR конектор (за изпращане на сигнал от усилвателя към FOH система) и два жака за примка за ефекти (effects loop). Захранването е със стандартен IEC power кабел. Отдолу има гумени крачета и за двете положения на корпуса. Продуктът е произведен в Китай.

Звукът от този усилвател е точно това, което търсех – плътен и характерен. 70-те вата определено позволяват използването му даже и на по-шумна сцена – мога да се чувам като съм застанал точно до комплекта с барабани, и то без да трябва много да усилвам звука от бас-китарата или от стъпалото. Разнасянето му е лесно – тези само 20 килограма. Единственият ми проблем при транспортиране е че трябва да мисля на коя точно страна трябва да го облегна в багажника на колата, защото формата му спомага за лесното му обръщане при рязко тръгване, спиране или завои.

Ако трябва да заключа с едно изречение – усилвателят е много добър за ценовия си клас и напълно си заслужава парите. Смятам даже и в църквата да свиря с него (а не с голямото 700-ватово Peavey…).

Front Amp Panel

Предният панел на усилвателя.

Rear Amp Panel

Задният панел на усилвателя. Виждат се изходът за колоната, линейният изход и бас-рефлектора на самата колона.

Hartke A70 Bass Amp on the floor

Усилвателят в положение “монитор за баскитариста”.

7Apr

One Response to “SoundReview: Hartke A70 bass amp”

  1. [...] От няколко седмици ме глождеше въпросът дали мога да използвам усилвателят си за бас-китара (Hartke A70) и като монитор на сцената. Понякога свирим в камерен състав – две китари директно свързани към пулта, китаристите си имат по един монитор, аз ползвам бас-усилвателят, за да се слушам какво свиря, а сигнал към пулта взимаме от директния изход на А70. Ако трябва и да пея (а почти винаги се налага), трябва да си инсталирам още един монитор – така препълвам пространството на сцената около себе си, а и трябва да се носи още една тонколона там където ще трябва да свирим. А70 има един допълнителен стерео вход (с RCA конектори), в който може да се включи CD плейър и басистът да може да си репетира самичък, слушайки записана музика през високоговорителят на усилвателя. Замислих се дали няма да мога да използвам този допълнителен вход като вход от пулта с отделен мониторен микс. Необходимото условие за това беше А70 да не връща сигналът, влязъл през спомагателния вход, към директния изход. Никъде не можах да намеря схемата на свързване на такъв усилвател и за това запретнах ръкави и се заех да експериментирам – вързах CD плейър през един малък пулт към спомагателния вход на А70, а директния му изход върнах обратно в пулта. Включих и една баскитара в усилвателя и почнах да свиря. Изводът – този усилвател може да се ползва и като монитор. Сигналът от спомагателния вход не се връща към директния изход – явно проектантите са помислили за този вариант. Единственият малък минус е че няма начин да се коригира нивото на спомагателния вход от самия усилвател, а трябва да се разчита на CD плейъра или на пулта, чрез който той би бил свързан към А70. Но AUX шината на почти всички пултове си има отделен контрол на нивото, така че това не е проблем. Следващият път ще нося един монитор по-малко за камерния ни състав. • • • [...]

Leave a Reply