Имунитет? Не и при нарушаване на закона.

Случки от ежедневието:

  1. Сградата на Конгреса в Washington, DC, 29 март 2006-а година. Няколко полицаи охраняват входа на сградата, на който има детектор за метали. Посетителите са длъжни да минават през него. Членовете на настоящия Конгрес са освободени от тази процедура, но само ако носят със себе си специален пропуск. По едно време една жена влиза в сградата и се опитва да заобиколи детектора. Охраняващите полицаи я питат за пропуска, но не получават отговор. Съответно я молят да спре и да се легитимира. Никаква реакция – жената продължава навътре. Единият от полицаите я хваща за рамото, при което тя се обръща, удря го и започва да говори как полицаите били расисти (жената е черна) и защо я били спирали, не знаели ли, че тя била член на Конгреса, и изобщо имало само 14 като нея и те били длъжни да я познават. Около случката се вдигна доста шум, но за няколко дена след това законът се задвижи и всички доказателства бяха представени пред grand jury, което се събра на заседание да решава дали към въпросната госпожа трябва да бъдат представени криминални обвинения. И това се случи само за няколко дни. Аз в интерес на истината не бях чул за това, но сутринта трябваше да си оставя едната кола да й сменят маслото и гледах сутрешните новини докато чаках да се върне шофьорката и да ме откара до офиса – тази госпожа се появи по телевизията и поднесе публичното си извинение към вашингтонските полицаи, избирателите си и всички други хора. Обикновено малко след това по новините пускат реакции на обикновени хора, които пращат мейли до телевизията – и повечето мнения бяха “за каква точно се мисли тази госпожа – като е избрана за член на Конгреса, да не е нещо повече от нас обикновените граждани, че законът да не важи за нея? Въпреки че не ни харесва, има го правилото за заобикалянето на детектора ако си носиш пропуска. Нямаш пропуск – не минаваш.” “Тази госпожа май няма да я преизберат за още мандати и пак ще се върне там, където е била преди – в неизвестността.” И прочее мнения, с които аз съм напълно съгласен. Не можеш да приемаш закони за безопасност на обществените сгради и после да не ги спазваш с презумпцията, че някой трябва да те познава. А ако полицаите сгрешат и пропуснат някого поради припознаване, после техните глави ще хвърчат, нали? Ще видим как ще се развие случката, но госпожата трябва да си понесе последствията.

    Една от новините, свързани със случката.

  2. Солиден господин на 55 години, издигнал се до поста втори заместник-говорител на Департамента за Вътрешна Сигурност. С един малък минус – обича да чати онлайн с малолетни момичета, да им праща мръсни филми и да си иска нещо повече. Наскоро се запознава по мрежата с едно 14-годишно момиче и започват да си говорят. Господинът я кара да си купи интернет камера и да му се показва. Момичето явно му казало няколко пъти на колко години е, но той не се спрял. И това му била голямата грешка. Защото момичето не било всъщност момиче, а агент под прикритие от офиса за разследване на онлайн престъпления, свързани с малолетни – поделение на общинската полиция в окръг Полк, щата Флорида. И в момента, в който са натрупали достатъчно материали за поведението на въпросния господин, изпращат местната полиция (той живее в Мериленд) да потропа на вратата му и да го прибере. Няма значение, че работи за федералното правителство. И в момента май същия очаква екстрадация до Флорида, където ще го съдят за порочните му практики. Не знам колко ще изкара обаче, че доколкото съм чел по затвори и арести хич не обичат подобни хора. Така че постът му не го е предпазил от ареста – както и трябва да бъде.

    Новината е тук.

Изводът – така и трябва да бъде. Ако нарушиш закона и те хванат, ще си носиш последствията. И това важи за всички хора, съставящи дадено общество. Фактът, че някой е избран с нашите гласове да ни представя някъде не го поставя над нас. Законът е над всички и работи за всички. А изборът си остава за нас – да спазваме законите или да вървим против тях. Но ако ни хванат, никой друг не ни е виновен – сами ковем своята съдба.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *