Ценообразуване при бензина

България, март 2005:

 • Заводска цена = 76.9 стотинки на литър;
 • Акциз = 53 стотинки на литър, или 69%;
 • ДДС 20%, но върху сбора от заводската цена плюс акциза = 25.98 стотинки на литър, или ефективна стойност 33.78%!
 • Общо данъчно бреме – 102.7%!

При тези сметки заводската цена на литър бензин плюс акциз и ДДС става 1.56 лева. Това е още преди разпространителят (бензиностанцията) да си начисли печалба. И крайната цена на литър бензин става почти двойно по-висока от заводската му цена. Ако сложим 8% печалба за разпространителя, крайната потребителска цена за литър бензин става 1.68 лева.


USA (генерална информация):

 • Опитах се да намеря производствената цена на галон (или литър) бензин, но не можах да открия такава. Нека да приемем, че цената е същата като в България, т.е. 76.9 стотинки на литър.
 • Цената на галон става 76.9 х 3.78 = 290.68 стотинки, което при кур
  с 1.60 лева за долар е $1.82.
 • Федерален данък от $0.184 на галон са 10.11%.
 • Щатски данък от $0.319 на галон за Ню Йорк са 17.5%.
 • Т.е. данъчното бреме е общо 27.61%! (Информация за тези два данъка можете да намерите тук.)

Крайната цена на галон бензин на едро, изчислена по този начин, става $2.31 на галон. Е, по бензиностанциите галон бензин върви към $2.50 за галон (или около 1.09 лева за литър), което ще даде максимална печалба за разпространителя около 8% – и май съм чувал, че е точно толкова!

Без коментар!

4 thoughts

 1. Нека не забравяме, че България няма суровини за бензин и те се внасят от определен кръг от хора (монополисти). В сравнение с това САЩ е богата на суровини, а и има достатъчно сила да диктува световното производство и разпространение на тези ценни суровини …. 😉

 2. @Сашо: Аз си мисля, че тук няма да се съглася с теб. Суровините се продават на световните пазари на пазарна цена. Доколкото знам, добивът на петрол от американски източници е минимален в сравнение с количествата, внасяни отвън. А и все си мисля, че когато икономиката е пазарна, в мирно време няма значение къде се добива суровината – ако аз вадя нефт от американски кладенец и мога да го продавам на цена $65 за барел, да речем, а световната цена е $75, познай дали няма да го продавам на $75… Мисля, че няма държавни регулации на тези цени. Всичко се определя от борсата. А и основната ми идея е за огромната разлика в данъчното бреме. Независимо каква е заводската цена на галон бензин, данъците върху него са фиксирани, и то в центове, а не в проценти!
  Но наистина си прав за шайката монополисти. Монополът в каквото и да е било е гадно нещо. Но голяма част от БГ икономиката май се движи по този начин в момента – н
  якой да цуца пари отнякъде без да си дава много зор насреща. И за това нещата не работят.

 3. Допълнение – точно прочетох тази новина и в края на текста се казва, че цената на галон бензин на едро за това лято ще е $1.91. Това значи, че горните ми сметки за USA са доста близки до реалните.

 4. http://www.csmonitor.com/2005/0826/p01s03-woeu.html

  “On August 8, for example, the price of gas in the US, without taxes, would be $2.17, instead of $2.56; in Britain, it would be $1.97, instead of $6.06.”

  Очевидно, че всяка държава си има политика по въпроса (и няма да се очудя ако е някаква EU политика). Не виждам защо трябва да се подхожда толкова критично към политиката по въпроса на България. Не прави добро впечатление, единствено и само негативното мнение за българските неща (политика и т.н.).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *