ДОД в USA: Общи положения

“Новата ни Конституция е сега установена и изглежда, че обещава постоянство, но в този свят за нищо не може да се каже, че е постоянно, освен смъртта и данъците.”

Бенджамин Франклин, 13 ноември 1789

Всяка година в USA на 15 април следобяд и вечерта пощите обикновено се пълнят с хора. Клоновете са отворени до полунощ, опашките се вият извън вратите… Рядка гледка за тук. Но полунощ на тази дата е последния срок да си пуснете декларацията за данък общ доход. Почти всички, които имат приличен доход (разбирай пари, с които може да се живее спокоен живот), трябва да подадат данъчна декларация. Ако работите за фирма, федерален ДОД ви се удържа от всяка заплата (точният процент на удръжките се определя от това колко изключения – в зависимост от семейното ви положение или броя деца – заявите във формуляр W-4). Някои щати (между които и е Ню Йорк) имат и щатски данък о
бщ доход, който също ви се удържа от заплатите. Освен това ви прибират и данък Социално Осигуряване (6.2%) и данък Medicare (1.45%). И в края на годината трябва да си теглите чертата и да видите дали трябва да доплатите данъци или ще си получите част от парите обратно (този е по-вероятният сценарий).

Силно се препоръчва да си пазите “доказателства” за разни разходи през годината (имам предвид главно касови бележки), с които да докажете, че изключенията, които сте заявили с данъчната си декларация, са реални – но това е в само в случай, че данъчните власти ви направят ревизия. Данъчният закон, който определя всичките дреболии около данъците и попълването на декларациите, представлява много дебели томове – не знам дали има хора, които го познават цялостно ;-). Иначе хората като мен си четат инструкциите за попълване на определена форма (за декларацията), които са що-годе ясни – въпреки че някои изречения трябва да си ги прочета по няколко пъти и то бавно, преди да разбера за какво става дума. Някои други изречения биха ми намалили сумата на данъка с може би $2-3, но разбирането им би отнело десетина минути и затова изобщо не си играя да ги разшифровам, а направо реализирам загуба… Но трябва да се внимава, защото подписът ви под данъчната декларация ви прави отговорен за съдържанието й – и “ами аз не знаех за това” не е много добро оправдание :-(. За това доста хора с по-сложна финансова ситуация е по-добре да се отиде на професионалист, който да ви направи данъците. Да, плаща се, но отговорността за цифрите във формуляра се поема главно от този, който ги приготвя. Опциите са доста и всеки човек трябва да оцени собствената си ситуация и да реши кое е най-добре.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *