Смяна на номера

Днес четох за процедурата за смяна на номера на коли в Пловдив. Олеле… Добре че колата, която караме в България, май вече си има тези новите номера и баща ми не трябва да ходи да виси по опашки в КАТ и да бъде навикван, че не може да види “очевидни” неща, които обаче са очевидни само за хората, които ги знаят :-(.

Като четох тази статия, се сетих как аз си смених нюйоркските номера преди няколко години. Тогава старите номера изглеждаха така:

Old NYS vehicle plate

Явно колите в щата бяха почнали да се увеличават, че три букви и три цифри почнаха да не стигат. Властите решиха, че ще трябва да преминат на три букви и четири цифри. Но явно решиха да направят съчетано усилие и да сменят и дизайна на номерата. Хипотетичният преобразуван номер на нова табела от горния пример би изглеждал така (макар че на практика не преобразуваха номерата по някаква система, а просто раздадоха съвсем нови комбинации):

New NYS vehicle plate

Новите номера съдържат доста повече елементи – прякорът на щата (The Empire State) отдолу, а под името на щата три от най-характерните му забележителности (от ляво на дясно): Ниагарският водопад, Адирондакските планини и силуетът на Манхатън с Емпайър Стейт Билдинг по средата. За разделител между буквите и цифрите се използва контурът на щата. Достатъчно символика… Но не това беше интересното, а процесът на самата смяна. Първо получих писмо от DMV (местният КАТ), че са започнали да сменят номерата и като ми дойде редът, ще ми пратят друго писмо. Като настана това време, ми пратиха още едно писмо. Май тогава ми поискаха пари за новите табели – по $5 на кола за преден и заден номер. Платих им онлайн. Още няколко дена след това пристигна ново писмо в голям жълт плик. Новите номера и за двете коли бяха в него, както и един лист с инструкции как да сваля старите номера от колите и да сложа новите; и че ми прехвърлят отговорността какво да направя със старите номера – или да ги унищожа, или да ги върна в някой DMV офис, или да си
ги запазя като сувенир с изричното предупреждение, че вече няма да е законно да ги използвам като номера за коли в USA. ОК. Така и направих – монтирах си новите табели (обикновено става с два обикновени болта – нищо не е пломбирано там) и си запазих старите – този старият номер със Статуята на Свободата горе е снимка на моя номер, която направих днес (даже личи къде съм го изкривявал ако се вгледа човек ;-)). Лесно и удобно. И не трябваше да си губя цял ден.

Тук музикалният съпровод е на Тодор Колев…

6 thoughts

  1. незнам как да възприема разликата в извършването на една и съща процедура: на ума ми идват две неща, или тук в БГ целта им е да ни обират законно и нагло като ни мислят за някакви животни, или просто живеем на друга планета………

  2. За мен смяната на табелите, е жив държавен рекет. Няма никаква логика да се сменят. На опашката за смяна на номерата, съм виждал антики и таралясници на по 30+ години, който дори не струват колкото цената на номерата, но са жизнено необходими на собствениците си. Няма повече да коментирам…
    В Германия все още вървят коли с старите немски номера (бели с едно Д в средата), освен това има коли с номера като нашите (със синя лентичка флага на страната и едно Д отдолу), а има и от новите(последните, със синя лентичка и звездичките на ЕУ и пак със едно Д отдолу).
    Тук възниква въпроса: Ще ни рекетират ли с още едни номера, догодина или когато ни приемат в Европата?

  3. да като сме овце ще ни доят до последната капка мама им държавни бандити

  4. И това става само на някакви си 2-3 хиляди километра от нас. Все едно сме на друга планета!

  5. Аз още несъм ги сменил но трябва да мина в нелегалност и да се движа само по второстепенните улици

  6. @ovca_posledna: Е, рано или късно ще трябва да ги смениш – то не може само в нелегалност. Или чакаш да видиш дали сега покрай EU пак ще трябва да се сменят, а?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *