Sound Review: Ibanez Soundgear GSR200 бас

Ibanez GSR-200 bass

Това е първата ми истинска собствена бас китара. Вече не помня от колко години съм й собственик, но може би станаха някъде около 5. Имах доста късмет с този си избор, защото този инструмент се оказа доста качествен за цената си… Намерих си го онлайн и го поръчах даже без да съм свирил на него ;-). Оказа се доста лек за бас-китара, което в самото начало беше добре за мен – докато още не бях свикнал. С четири струни е. Почти веднага след като посвирих малко, смених струните с гладки (виж опита ми за кратък англо-български речник с термини за инструменти по-долу). Звукът от тях е с по-малко високочестотни хармоници, но за сметка на това пръстите ми бяха много благодарни. Грифът е доста тясен, изработен от кленово дърво, а подложката на прагчетата е от палисандрово дърво. Това помага при по-бързо свирене… Въпреки че грифът е тясен, струните не са разположени много близо една до друга, особено отзад, при тялото на китарата. Струнникът, или bridge (тук вече може би напълно съм се изложил, но ми се въртят в главата някакви термини отпреди 28 години, когато бях първи клас и свирех на цигулка) е доста регулируем – дава възможност за фина настройка на всяка струна поотделно, както и на разстоянието й до грифа (action). Този бас изобщо не си губи настройката – понякога ми се случва да не свиря 5 или 6 седмици и като взема китарата (която по принцип седи в студиото в мазето или в твърд калъф, или в мека чанта) и проверя настройката на струните, те не са мръднали. Грифът има и вътрешен болт (truss rod), което поне за мен е учудващо за инструмент от този клас и цена. Доста хора по форумите пишат, че имат жужене от прагчетата с този модел бас китара, но при мен това не се е случвало. Но в самото начало, доколкото помня, май трябваше малко да си поиграя с настройките на струнника и даже и да е имало нещо такова, съм съумял да го отстраня.

Електрониката на този бас е пасивна – плюсът е, че работи по всяко време (а не като активната – като се изтощи батерията, никакъв звук не излиза, та човек трябва и за това да мисли). Изходното ниво е доста добро – не съм правил абсолютни измервания, а само сравнения с други китари. Има 2 P (Precision) адаптера и един J (Jazz) адаптер. Силата на звука на двете групи адаптери се контролират от две врътки, а третата е за тембър. Минусът е, че копчетата не са надписани, и човек или трябва малко да си поиграе докато свикне, или да си направи някаква подсказка. Адаптерите генерират малко брум само ако едновременно се увеличат до края, а и тогава пак силата на брума зависи от кабела и от това къде е застанал баскитаристът :-). Изходният сигнал е на моно 1/4 жак, разположен на ръба на тялото, малко под задния захващач за колана. Звукът не е нищо особено – има си punch, но не е много характерен… Но за толкова пари – толкова.

Този бас е произведен в Индонезия, но досега не съм имал никакви проблеми с качеството. Може би съм имал късмет и съм попаднал на някаква по-качествена бройка. Иначе не знам много-много за славата на инструментите, произведени там. Е, по-добре би било да е Made in USA, но цените на подобни инструменти са в пъти повече, а преди няколко години въобще не знаех как ще се развият нещата. Но сега свиря доста по-редовно и доста свикнах с тази китара.

Ако трябва да напиша заключение в едно изречение – добра бас китара за начинаещи и не само!

Опит за речник на инструментални термини:

neck – гриф

fret – прагче

fingerboard – основа на прагчетата

bridge – струнник, или нещо съвсем друго 🙁

headstock – плоската част на края на грифа, върху която са разположени ключовете за настройване

tuners – ключове; машинки за настройване

maple – клен

rosewood – палисандър

roundwound strings – кръглонавити струни (представляват по-дебела централна нишка с навита около нея тънка нишка с кръгло сечение)

flatwound strings – плосконавити струни (подобни, но тънката нишка всъщност е лента)

fret buzz – жужене от прагчетата. Получава се при недобре регулиран гриф, когато дадена струна е натисната с пръст на някое прагче, но поради лоша извивка на грифа леко опира в друго прагче

pickups – адаптери

action – разстоянието между долния край на струните и горната точка на прагчетата

truss rod – вътрешен болт в грифа

Още някои снимки:

Ключове

Тяло

Гриф

One thought

  1. До колкото аз знам, bridge би трябвало да се преведе – магаренце или столче.Дано съм била полезна, а и права в предположението си.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *