Сол!

От няколко дена започна да се усеща, че е зима. Вали сняг. И местните власти взимат мерки снегът да не ги изненадва както винаги, а да го чистят. Всяко населено място си има транспортен отдел (Department of Transportation) и Department of Public Works (това май няма точен аналог на български, за който да се сещам, но ще е нещо от рода на Отдел Обществени Дейности), които се грижат улиците и пътищата да са почистени от сняг. И сухи! Да, наистина сухи. Това се постига с ръсене на сол. Много сол. Големи кристали каменна сол, разхвърляни или от снегорините, или от специални камиони без гребла, а само с една роторна солоразпръсквачка отзад. Резултатът е че при спрял снеговалеж и при натрупани няколко сантиметра сняг по улиците (да речем 10…), улиците изсъхват до асфалт за около час след минаването със солта. Минусът обаче е че всичко става бяло. Обувките ви оставят бели следи по килима в офиса или в къщи. Колите се оплескват до тавана със сол. А и започват да ръждясват доста бързо. Виждал съм коли по средата на първата си зима да са хванали ръжда по носещите метални части отдолу на каросерията. Това е лошата страна на медала – иначе е по-добре да се кара по тези улици, а и я няма мръсотията от разхвърлян пясък. Но всяко нещо си има цена. Колкото ръждясали коли съм видял тук ако знаете… Калници и прагове с дупки по тях. И на шофьорът не му пука – кара.

Знам, че в целия щат Ню Йорк хвърлят сол. Не знам за доста други щати наоколо какво се използва. ВИждал съм в Пенсилвания да хвърлят пясък. И далеч на север в Канада опесъчават. Като бях в Уинипег миналата зима през февруари, видях доста от по-малките улици с няколко сантиметра лед по асфалта. И отгоре посипан пясък. Ехидно попитах един от местните “Ами що не хвърляте сол, че да ви се разтопи ледът?” Той ме погледна с лека усмивка на човек, който знае доста повече от очевидното и ми отговори “Ами защото като паднат температурите под -15 или -20 градуса Целзий, солта нищо не помага”. При нас рядко става толкова студено за дълъг период от време и за това не се бях замислял. (Но пък за петте дена, които прекарах там, максималната температура се качи до -24 Целзий… брррр.)

Май ще трябва да ида скоро на автомивка. Само че ще трябва да мине следващият уикенд, че пак очакват сняг, и пак ще има сол по улиците…

One thought

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *