В аптеката

Онзи ден трябваше да звъним на семейния ни лекар и да го питаме за едно лекарство за Ник – брат му пи същото преди няколко седмици, а сега май дойде ред на Ник. Докторът предписа лекарството по телефона – медицинската му сестра каза, че ще се обади в аптеката (попита ни откъде сме взели лекарството за Вик) и ще им даде рецептата дистанционно. Това ни спести разкарване до офиса на доктора за самата рецепта. И аз трябваше да спра след работа на път за в къщи да видя дали всичко е готово.

Американските аптеки коренно се различават (поне в моята глава) от аптеките, които съм виждал по центъра на Пловдив. Тукашните обикновено са с размера на малък квартален супермаркет от бай Тошово време. Самата аптека има 2-3 гишета в задната стена – там си давате поръчката и аптекарят ви забърква лекарството. Но за да стигнете до гишето, трябва да минете през целия магазин. А в него се намира почти всичко – лекарства без рецепта, храни, кока-кола, козметика, картички, филмчета и видеокасети, дребни електроуреди… Даже в почти всички аптеки си има и фотостудио, където можете да си извадите снимки на хартия или диск или да се снимате за паспорт. И чак вече се чудя от време на време защо му се вика аптека на този магазин – големият супермаркет на около половин километър оттам пак има всичко – естествено, и собствена аптека. Само дето магазинът е по-голям…

Всичко беше готово. Аптекарят ме попита за фамилното име на детето, взе ми $10, каза ми как да му го даваме и ми пожела приятна вечер. Ако не трябваше да се обяснявам и да питам, а бях с “нормална” хартиена рецепта, можех изобщо да не слизам от колата – има гише на задната стена на сградата на аптеката, през което минавате с колата и си получавате лекарството от шофьорската седалка. Какво ли още няма да измислят…

2 thoughts

  1. Тази тенденция се забелязва и в България – но тук обикновено се забелязва не толкова обединяване с електрически стоки, колкото с козметика от т.нар. медицински тип. Много аптеки приличат не на медицински заведения, а на козметични салони! То не са сапуни, разни френски марки козметика, ароматерапевтични свещи, хиляда вида четки за коси и естествени гъби за душ, хранителни добавки за подобряване на паметта, имунната система и какво ли не….
    Аз такива аптеки избягвам! За мен това е непочтена реклама – опитват се да заблудят клиента, че продукта е здравословен и ефективен : “Не виждате ли, в аптека се продава!”

  2. @Ирина: за мен не е непочтена реклама. Но просто гледната точка ми е “Какво като това се продава в аптека… не е доказателство за нищо”. Но така съм си свикнал вече. В подобен род “аптеки” си има истински аптечен щанд, където се изпълняват рецептите, и където пред теб застава жив човек, и то специалист, и ти разяснява кое какво и как; и други щандове, където има всякакви стоки, и те са по-слабо свързани с истинската аптека. За мен всичко е въпрос на гледна точка.
    Аз отдавна не съм влизал в българска аптека. Миналата година си купих някои лекарства от един аптечен щанд във фоайето на пловдивското Метро, но той беше малък и само аптечен, доколкото обърнах внимание. Иначе представата ми за аптека в БГ е малко магазинче под някой блок, натъпкано с лекарства, със специфичната лекарствена миризма от едно време (май на спирт и йод…). Но нещата си се променят.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *