“…to protect and to serve”

“Да защитава и да служи”. Това обикновено е девизът на местната полиция. Пишат си го по колите, по уебсайтовете и къде ли не. И честно да си кажа, от това което съм видял досега при редките си няколко срещи с представители на закона, повечето полицаи се държат точно така. Няма “Ъми кво ше правиме сега?”, няма усуквания и увъртания. (То и по друга причина не може да има подобен род изпълнения – обикновено полицаят спира колата си зад теб на пътя, а под огледалото има камера, която записва всичко… и ако някой се прави на много голям тарикат, ще бъде уволнен.) Работата в полицията е по-скоро въпрос на престиж, отколкото на заплата – чувал съм, че заплатите на полицаите са общо взето доста ниски. Но доста хора се натискат да стават полицаи и после с гордост си вършат работата.

Та вчера сутринта точно бях отлепил за работа. Карах по една от малките улички около къщи. Духаше много силен вятър и понеже беше сутринта на “боклучав ден”, тротоарите бяха пълни с празни пластмасови контейнери. По едно време зад мен се озова една полицейска кола. Поглеждах в огледалото от време на време, щото не обичам така да карам пред някой полицай – трябва да се кара като за изпит за шофьорска книжка ;-). По едно време един силен порив на вятъра бутна една от тези касетки към моята кола. Аз можах да я избегна и се загледах в огледалото. Полицаят спря, излезе от колата, вдигна касетката, отиде до тротоара, постави я там и се увери, че вероятността вятърът пак да я издуха на платното е малка. После си седна в колата и продължи да обикаля квартала.

Ежедневна случка. С продължителност по-малко от минута. Но такива невидими с просто око дреболийки правят живеенето на дадени места малко по-приятно от пребиваването на други…

5 thoughts

  1. Този разказ ми се струва сякаш е изваден от научно-фантастична книга. Но не се съмнявам, че това е реалност в САЩ. Наскоро тук в БГ осъдиха един шофьор на 6 месеца затвор и глоба понеже предложил 20 лв. подкуп на полицаите, които го спряли за шофиране без колан. Отзивите във форумите бяха от рода: “малко им е предложил – тарифата е скочила на 50 лв.” Честно да си кажа и аз мисля, че това е причината човека да бъде осъден. Никъде не съм виждал полицай в БГ “да защитава и да служи” на обикновените хора, може би за някои “превилигировани” го правят …

  2. @Сашо: От моята гледна точка не е хич фантастика даже. Почти всеки ден виждам подобни дреболии. Иначе и аз четох за годината затвор. То всичката Мара втасала, та ще се бори с корупцията, ама нейсе – темата е по-обширна от един коментар ;-).

  3. И все пак, Владо, не мисля, че който и да е има право да пренебрегва малките проблеми поради факта, че имало и по-големи. Има си закони – като е предложил подкуп, ще си го излежи. Българинът никога не е смятал, че “подкуп” има негативен смисъл – това е просто като да оставиш бакшиш на сервитьор. Дори не се крие – спокойно се говори за подкупи като за нормална такса.

    Е, време е тази практика да се спре!

  4. @Ирина: Това ми е болна тема и ще взема да напиша отделен постинг. Иначе съм силно съгласен с теб за спирането на практиката с подкупите! Въпросът е как точно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *