Баскитарист

За хората, които биха ме попитали как съм се научил да свиря на баскитара – ами съжалявам, но не помня. Почти никога не съм бил обучаван да свиря на инструмент, ако не се брои едната година цигулка в първи клас, само че хич нямах никакво желание да се уча и да свиря, пропаднах на изпита на края на годината и се отказах. Научих се да дрънкам на китара на един лагер на Златни пясъци в първи курс в техникума – един от съучениците ми показа къде да си сложа пръстите и да изсвиря няколко акорда. Учиш песента машинално и ако ти трябва някой нов акорд, не можеш да продължиш ;-). Някъде по това време станах и част от юношеската формация на Хора на пловдивските момчета. Изкарах 8 години там и научих доста неща за теория на музиката, многогласно пеене, тактове, ритъм и всякакви други такива елементарни неща, без които не може. Поддържах си дрънкането на китара от време на време, но басът ме влечеше повече (гласът ми също е басов ;-)). За жалост в България нямаше откъде да се сдобия с такава китара. Купих си само една акустична с пластмасови струни, но по едно време можех бая добре да свиря на нея, защото ми се падаше по два пъти в седмицата да практикувам на домашната група в къщи. Китарата сигурно още събира праха под леглото в Пловдив, но трябва да разуча какво ще ми струва да си я донеса в къщи някой ден.

Като се преместихме в USA през 1998-а, е чудехме къде да тръгнем на църква. Изборът ни беше YWAM. И човекът там купи една бас китара и ми я даде да свиря. Не ми беше много трудно – самата специфика на свиренето обикновено е “по една нота в момент” и не е изключително трудно, даже и когато човек няма техника. Знаех си басовите фигури от хора на момчетата, но в началото ми беше трудно да предам информацията от главата до пръстите ми с необходимата скорост :-). Но с течение на времето се отваряха все повече възможности за свирене тук и там – главно в църкви. Свиренето в такава обстановка доста се приближава до джаза – има само насоки кой акорд след кой идва обикновено, но всички музиканти и певци трябва да са отворени за промяна :-). И доста лесно
може да се импровизира – е, поне аз така гледам да си свиря. И този начин на свирене ми носи удоволствие. От няколко години си имам и собствени инструменти и нищо не ми пречи да си репетирам и в мазето ;-). Само да имаше повече време.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *