Дан Браун и теориите за тайните общества – дрън-дрън-ярина

Наскоро прочетох две книги от Дан Браун – вече световноизвестната “Шифърът на Леонардо” (DaVinci’s Code) и “Шестото клеймо”(която видях в една книжарница тук под заглавието Angels and Demons)… Говорил съм си с доста приятели за сензацията, която първата книга предизвика преди няколко месеца или година. То не бяха пак конспиративни теории, история на църквата и всякакви други такива сериозни неща. А се оказва, че всичко си е художествено измислица. Човекът намерил начин как да си продава книгите. И хората купуват, четат, и си мислят след това че всичко е историческа истина. Ако ми остане време, някой ден ще нахвърля сценарий за подобна книга в 2-3 параграфа – хващам се за няколко исторически истини, надграждам ги с по няколко спекулации, развивам всичко с много думи (ама точно това изкуство все още не го мога…) и ето ти на теб бестселър.

Но не ми е за това думата. И аз съм чел доста книги и съм чувал оттук-оттам за Илюминатите
. И всякакви свързани с тях легенди и митове. Онзи ден на едно събрание в офиса се заговорихме с шефа за символите на гърба на банкнотата от един долар. Моят шеф е много начетен и любознателен човек и обикновено знае по нещо за почти всичко, но учудващо за мен не знаеше откъде точно идват тези символи. Е, това ми беше достатъчно – пуснах едно търсене и намерих този сайт (естествено излязоха и много други резултати, но този сайт ми изглеждаше най-подреден и обоснован). Ето какво разбрах от него:

 • Картинките с пирамидата и орела на гърба на банкнотата от един долар са всъщност от The Great Seal of the USA (Големият печат на САЩ).
 • Пирамидата има 13 стъпала – от тринадесетте колонии, положили основата на съвременната държава САЩ.
 • Окото в триъгълника е всъщност християнски символ.
 • “Novus ordo seclorum” не означава “нов световен ред”, както доста хора (включително и аз) са мислели от обща култура, а нещо като “нов ред на вековете” или казано с две думи – ‘нова ера’.
 • “Annuit coeptis” се превежда като “[Бог] е благоволил в начинанията ни”.

Който иска да чете повече – тук или така.

А относно Дан Браун – за мен той пише книги, които се четат за развлечение. Т.е. – прекарваш час-два, четейки за приключенията на героя, и после забравяш всичко след като затвориш кориците.

4 thoughts

 1. и аз четох няколко книги на Дан Браун – това което мисля е че човека просто е съумял да “надуши” какви измишльотини вълнуват в момента “Масите” и е използвал течението да спечели малко парици 😉
  едва ли и той самия вярва, че това което пише е истина 🙂

 2. …и в това няма нищо лошо :). Особено ако предпочиташ фантастика.
  Защото тези книги са точно една “съвременна фантастика”.
  Между другото, четохте ли последната на Крайтън? Дори само 10% от нещата в нея да са верни, смятам че си струва сериозно да се замислим за всички природозащитни организации…

 3. Коя е последната книга на Крайтън, Дончо, че си нямам и понятие? Не съм я чел, поне засега…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *