Решения за периодичен back-up на данни за малък бизнес: втора част

(продължение)

Мрежов back-up – макар че е малко по-трудно, ако имаме малко повече излишни средства за инвестиция, можем да си направим мрежов back-up. За целта се изисква локална мрежа в къщи или офиса.

 • Мрежов сървър: Бързина=3; Удобство=3; Надеждност=3. Цена ~$300 и нагоре.
 • Ако ви се намира стар компютър и разни стари твърди дискове, можете да си направите мрежов сървър за back-up. Общо взето трябва да го включите в домашната си (или офис) мрежа и да споделите дисковото му пространство в LAN мрежата. И после да го използвате само за архивиране на данни. Възможно е този компютър да не е включен през цялото време, а само когато трябва да архивирате или разархивирате данни – това ще удължи животът му, както и надеждността за съхраняване на данните. Този back-up може да се прави и автоматично от работните ви компютри. Ограничен е от скоростта на LAN мрежата ви. По принцип може да бъде разположен в помещение, различно от мястото, където са компютрите, които архивирате – пак с цел по-голяма надеждност на архивирането и защита на данните. Но трябва да помислите за сигурността при предаване на данни, било то и в локална мрежа. Цената на това решение е по-висока (освен ако нямате стар, но подходящ хардуер), но пък мрежов back-up компютър може да се използва и за други цели, не само за архивиране и съхранение.

 • Мрежов хард диск: Бързина=3; Удобство=3; Надеждност=3. Цена $200 и нагоре.
 • По-евтината алтернатива на горния вариант е да се купи само външен хард диск с мрежов интерфейс. Пак се свързва към мрежата, но предполагам, че инсталацията на такова устройство ще е по-лесна от гледната точка на домашен потребител (или офис потребител, който не разбира от мрежова администрация). Само не трябва да се изкушаваме да направим мрежовия диск за архивиране на данни по-универсално устройство и да почнем да си го разнасяме насам-натам, защото бихме могли да си изгубим надлежно архивираните данни. Трябва да има определен за архивиране мрежов диск – ако ви трябва нещо подобно за други цели, купете си още един. Мисля, че съм виждал тук-там да се продават и само кутийки с вътрешен IDE интерфейс и външен мрежов жак – в случай че имате стари твърди дискове, които искате да използвате за архивиране и съхранение на данни.

 • Безжичен мрежов хард диск: Бързина=3; Удобство=3; Надеждност=3. Цена $115 плюс цената за хард диск.
 • Ако направим още една стъпка напред въз основа на горното решение, можем да се освободим от мрежовите кабели и да направим мрежовия диск за архивиране на данни безжичен. За целта се изисква да имаме безжична точка за достъп в локалната си мрежа. Пак трябва да се внимава с настройките за сигурност на мрежовата връзка, иначе някой би могъл да придобие ценните ви данни, които просто искате да архивирате на безжичния си диск. В този случай ще имате повече избор къде точно да сложите диска – може и да е на тавана :-). Но това удобство идва с цена – по-малка скорост на обмен. Но ако нагласите седмичното архивиране на данни за някоя нощ, това няма да окаже особено голямо влияние.

Заключение: За мен идеалният вариант засега е RAID 1 (както и Дончо каза). Най-удобно ми е, инвестициите не са много голями, а имам сигурност, че данните са ми архивирани даже и без да трябва да се сещам за това. Така че засега ще си ползвам този вариант.


Не че правя реклами на магазините и сайтовете, към които давам връзки, но аз пазарувам най-често от тях.


Можете да намерите горният постинг на английски тук.

4 thoughts

 1. Само да кажа (от личен опит), че RAID 0 решението не е за бекъп, а по-скоро за отказоустойчивост – ако единия диск замине да продължи да работи системата. При софтуерно омазване или при вирусна атака с изтриване/форматиране на диска или определени файлове, огледалните дискове ще бъдат огледално изрити/омазани (за съжаление) та затова ОСВЕН RAID-a, ако данните са важни, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се предвиди и друг бекъп.

 2. Много си прав, Здравко. Просто аз по-малко мисля за такива неща – не ми се случват толкова често. Знам, че веднъж става, ама… Но наистина е добре важните данни да се архивират периодично и на външен носител.

 3. Напоследък, както съдбата доказва, РАЙД0 решението даже срещу отказоустойчивост не е, защото замине ли скапания РАЙД контролер, помита и данните даже!
  Здравко, споко, служебна машина, не е домашния ми :). Иначе вече да знаеш 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *