Авторевю: Jeep Liberty

Jeep Liberty


Започвам нова рубрика – “Авторевю”. В нея ще пиша главно за лични впечатления, получени от шофирането ми на разни коли по каквито и да било поводи. Някои от тях са или са били мои, други са били рент-а-кар… Няма да наблягам толкова много на техническите детайли (за това си има специализирани сайтове), колкото пак на личните ми впечатления. Когато аз съм търсел да купя даден модел кола, винаги съм гледал главно за подобен род впечатления от обикновени хора – тези, за които колата не е бонус или комисионна, а просто превозно средство.


Главната тема при Jeep Liberty е кръгът. Почти всичко, което може да бъде направено кръгло, е такова – фаровете, мигачите, уредите по арматурното табло, температурните контроли, отворите за духалките, вътрешните дръжки на вратите, волана ;-). Колата вози доста твърдо, но все пак е Jeep – с дизайн главно за off-roading, където такова окачване е плюс. Превключването на разпределителната кутия е с ръчка, която се намира на централната конзола. Режимите са: 2HI (нормален – само задните колела са двигателни), 4HI (4х4 със заключен диференциал), 4LO (пак 4х4, но с много по-ниска предавка – максималната скорост на колата в този режим е около 10 мили в час, но това е за сметка на силно повишената мощност, т.е. можете да орете нивата), N (неутрално положение – ползва се главно при теглене на колата с четирите гуми на асфалта). Понеже няма автоматично превключване на 4х4 режим и като се има предвид, че и в двата такива режима диференциалът се заключва, не се препоръчва карането на 4х4 при нормална пътна обстановка. Режимите могат да се превключват и по време на движение, но при скорости по-малки от 60 мили в час (4LO е изключение). Колата е доста мощна и набира бързо, въпреки че е малко тежка. Има удобни поставки за чаши на централната конзола, както и дръжки и отпред и отзад (които общо взето са рядкост в американските коли), както и отделение за очила. Жабката не е много голяма, но има специално отделение за всички документи и книжки на колата. Всичките контроли са разположени удобно с обсега на ръката на шофьора – човек не трябва да се навежда за да достигне това или онова. Температурните контроли са точно пред лоста за скоростите, така че шофьорът може да си облегне ръката на него за повече опора при нагласянето им. Същото важи и за вграденото радио/CD/касетофон. Страничните огледала са достатъчно голями.

Багажникът, т.е. пространството зад задната седалка, не е супер голям, но облегалките на втората седалка падат напред в случай на нужда и товарното пространство се увеличава почти двойно. Джипът побира доста неща – човек може да събере техника (даже с тонколони) за озвучаване на малък концерт… Пространството за краката на пътуващите отпред е доста голямо – като съм на шофьорското място и дръпна седалката колко се може назад (както обикновено карам), мога да си опъна левия крак напред без да трябва да го свивам в коляното. А доста по-големи джипове обикновено пропадат на този тест. Таванът ми се пада на една педя над главата – че аз мразя да съм наврян с него. Изобщо колата е правена с мисъл и за по-високи хора.

В заключение Jeep Liberty не е много голямо SUV, което може да се ползва както за всекидневно каране, така и за пренасяне на доста товар. Разходът на бензин е малко висок, но не е нещо невъзможно. Колата е удобна и здрава. Но ще трябва да свикнете с твърдото окачване.

Jeep Liberty - Driver Side

Поглед към арматурното табло и дръжката на вратата (отляво)

Jeep Liberty - Center Console

Поглед към централната конзола (виждат се ръчките за превключване на 4х4 и скоростите)

Jeep Liberty - Center Console

Поглед към задния мигач и резервната гума

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *