Що е то “маргинал”?

Четох тези дни за реакциите на някои наши “народни представители” относно купона Мерцедес. И как госпожата Дончева нарекла събралите се пред парламента хора “маргинали”. И се зачудих какво аджеба може да означава тази дума.

“Интелигентен човек, решил да упражни законно даденото му по конституция право мирно да протестира на публични места срещу дадени решения на хора, избрани с неговия глас”? Хмммм, може би. Ама защо тогава госпожата Дончева ще трябва да се пени и да вика, като определя хората като такива, не можах да разбера. А после ми просветна – ами може би тази дума не означава точно това.

“Интелигентен човек, решил да бъде коректив на властта по мирен и разрешен по закон начин” – абе май и това не е. Пак не ми се вързва с начина на изговаряне от представител на същата тази власт. А и нали уж сме променена и модерна европейска страна, с европейски ценности, готова скоро да се присъедини към Европейския Съюз… Защо тогава някой известен и познат на повечето избиратели политик ще вика, наричайки граждани с такова име, не е ясно. Сигурно маргинал не значи и това.

“Представител на младото поколение, използващ Интернет за намиране на съмишленици в полезни начинания” – абе май и това не може да значи. Ако беше така и госпожата Дончева четеше блоговете и другите онлайн източници, може би щеше да знае за купона Мерцедес по от рано и можеше поне някой и друг коментар да остави. Ама досега не съм виждал много официални мнения онлайн. Значи най-вероятно и това не е.

Почнах да се озадачавам. Уж се имам за умен човек, а една дума да не мога да отгатна какво значи без да трябва да я търся в тълковния речник. Ужас… Мисля, мисля – нищо не измислям. Явно ще се търси. Търся – не намирам. Няма български онлайн речник, който да ми даде значението на думата. Добре че попаднах на един руски. И що да видя – тръгнал съм в напълно противоположна посока. Госпожата Дончева изобщо не искала да благодари на събралите се хора за гражданската им позиция и за начина, по който я изявяват (щото има и по-мизерни начини за това…). А кратко и ясно ги навикала по българскодепутатски. Че й развалят хатъра за деня с някакви си весели акции пред парламента. И че тя не може да си гледа работата – състояща се главно в присъствие по заседания и гласуване на много закони всяка година или пътуване по избиратели, за чийто проблеми толкова много милеем, че ни трябва кола от най-скъпите да стигнем до тях. И прочее и прочее.

А “маргинал” се оказа, с една дума, “отрепка”. Поне аз така разбрах думата. И пак започнах да недоумявам. Че защо ще нарича хората така? Нито ги познава, нито сигурно е чувала за тях. Никой няма право да говори така за другите хора. Още по-малко публична личност като госпожата Дончева. Щото след година-две пак ще реши да се кандидатира за нещо. Но дотогава ще се е натрупала още повече информация, свързана с нейното име, както и имената на нейните колеги. И нека после да не реват, че хората не ги разбирали. Защото всеки от нас отговаря за публичните си прояви.

2 thoughts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *